startstop

BMW M850i Night Sky, dokonalosť menom Individual

Vďaka vesmírnym doplnkom je osmičkové BMW opäť raz bližšie k dokonalosti a pôsobí väčším sexappealom, než doteraz. Pri niektorých doplnkoch pomohla aj najnovšia technológia 3D tlače

Individualizačný program sa evidentne blíži k dokonalosti, nakoľko sa zväčša jedná o exkluzivitu a prestíž každej jednej prémiovej značky. BMW Individual už funguje cez 25 rokov neďaleko Mníchova, v mestečku Garching a každý jeden špecifický prvok vyrábajú na mieru pre zákazníka. Je jedno, či chcú svetlé alebo matné farby či odlišné povrchy týchto prvkov. Z času na čas si však doprajú aj oni únik fantázie a pripravia tak unikátnu verziu bežného vozidla.

BMW radu 8 sa na trhu nachádza iba zopár týždňov, no konkrétny exemplár dostal špeciálny perličkový kúpeľ priamo v Garchingu. Vznikla totiž edícia Night Sky pre model M850i xDrive. Názov pritom nie je len tak. Bavori si premiéru vozidla naplánovali na noc z 3. na 4.januára, kedy Zem na krátko preťala dráhu asteroidov 2003 EH.

Behom tejto fázy úlomky asteroidov vstúpili do atmosférického obalu Zeme a následne zhoreli. V niektorých prípadoch sa však úlomky mohli dostať až za ochranný štít planéty a dopadnúť tak na zemský povrch v podobe meteoritov. Niektoré z podobných mimozemských fragmentov sa nachádzajú v interiéri osmičkovej rady.

Meteorické kamene zdobia kompletné obloženie stredovej konzoly, tlačidlo start/stop, volič osemstupňovej prevodovky a celý dotykový ovládač infotainmentu. Vesmírnym materiálom sú vykladané aj prahové lišty, ktoré zdobia svetelné logo mníchovskej automobilky.

Vesmírnymi prvkami boli inšpirované aj exteriérové časti. Hlavne kryty bočných lapačov vzduchu a spätné zrkadlá. Odvodené sú od štruktúr, ktoré sa prevažne v prirodzenom stave nachádzajú iba pri mimozemských objektoch. Príkladom je Widmanstättenov vzor, ktorý býva dosť často viditeľný v útrobách meteoritov. Priamo určená geometrická štruktúra s rovnými líniami pôsobí dojmom ako ľadové kryštály. Tieto prvky však boli kompletne vytvorené na 3D tlačiarni.

3D tlač okrem iného pomohla aj pri výrobe brzdových kotúčov, ktoré sú vyvinuté v spolupráci s divíziou M a môžu sa tak pýšiť o 30% menšou hmotnosťou. Aj na nich je viditeľný bionický dizajn a naviac zlepšujú dynamiku a komfort vozidla.

Exit mobile version