startstop

Sieť čerpacích staníc sa rozrastá, na Slovensko prichádza Benzina

Spoločnosť Benzina je jednou z najväčších sietí čerpacích staníc v Českej republike. Po novom sa pokúsi zaúradovať aj na slovenskom trhu. Prvá čerpacia stanica bude v Malackách, blízko slovensko-českých hraníc už na jar tohto roka.

Tomasz Wiatrak, podpredseda predstavenstva skupiny Unipetrol, pod ktorú spoločnosť Benzina spadá tvrdí, že: „Slovenský trh je prirodzeným priestorom pre naše maloobchodné aktivity. K doterajšiemu veľkoobchodnému predaju palív na Slovensku tak pridávame sieť maloobchodných pohonných hmôt na čerpacích staniciach s logom Benzina.“

Pokiaľ ide o očakávania zákazníkov na českom a slovenskom trhu, sú si veľmi podobné. „Slovenskí klienti sa v posledných pár rokoch začali výraznejšie orientovať na kvalitnejšie palivá a majú väčší záujem o doplnky, či viac občerstvenia,“ dodal Tomasz Wiatrak. Taktiež podotkol, „Investícia na Slovensku bude mať dlhoročný charakter. Chceme na všetko ísť postupnými krokmi a veríme v to, že sa staneme jedným zo silných hráčov na slovenskom trhu. Našim cieľom je mať desať staníc do konca roka 2019. Dôležitejšie je však tempo rozvoja a dodržiavať náš obchodný model.”

Slovenský trh je českému veľmi podobný. Na Slovensku ako aj v Česku je trh sieťami čerpacích staníc už takmer presýtený. Benzina sa chce v počiatočnej fáze zamerať na oslovenie súčasných prevádzkovateľov čerpacích staníc. „Sme otvorení či už väčším alebo aj menším obchodníkom, respektíve prevádzkovateľom čerpacích staníc. Nadobudnuté skúsenosti z českého trhu poukazujú, že na čerpacích staniciach, ktoré prešli pod našu značku, vzápätí výrazne vzrástli a to aj vďaka predaju PHM, či doplnkového sortimentu,“ na záver dodal Wiatrak.

Spoločnosť Benzina sme však na našom území už mali, no pred vyše tridsiatimi rokmi. Značka vznikla už v roku 1953 vo vtedajšom Československu, no neskôr ju Ministerstvo chemického priemyslu nahradilo pôvodným názvom Benzinol, ktorý sa používa od roku 1949. V roku 1985 bola značka Benzinol obnovená. Po roku 1989 prešla spoločnosť Benzina privatizáciou do rúk súkromníka a právo používania značky na Slovensku dočasne stratila. Teraz chce však Benzina, ako líder na českom trhu, preraziť na tom našom. Dosvedčujú tomu aj čísla v Českej republike, kde má sieť čerpacích staníc už 406 pobočiek a podľa objemu predaných PHM ovláda takmer štvrtinu trhu.

Exit mobile version