startstop

X3 M a X4 M prídu už čoskoro. BMW nás chce naladiť novým videom

X3 M a X4 M prídu už čoskoro. BMW nás chce naladiť novým videom

BMW sa nás pýta, či sme pripravení “na dobrodružstvá vo vysokých otáčkach” v novom videu. Jeho hlavnými hrdinami sú pripravované modely X3 M a X4 M. Nuž, vysokými otáčkami si nie sme úplne istí, keďže pod kapotou bude radový twin-turbo šesťvalec S58.

BMW udáva kombinovanú spotrebu paliva a emisie CO2 pre modely X3 M a X4 M na úrovni 10,5 litra na 100 kilometrov a 239 gramov na kilometer. Áno, je to trochu netradičný začiatok článku o BMW s prívlastkom M, ale doba je neúprosná. Emisné limity hýbu (automobilovým) svetom.

X3 M a X4 M prídu už čoskoro. BMW nás chce naladiť novým videom

BMW X3 a X4 aktuálnej generácie s označením G01, respektíve G02 sa vyrábajú v Južnej Karolíne v Spojených štátoch. Výrobné stredisko v Spartanburgu, ktoré bolo otvorené v roku 1994, slúži ako miesto výroby väčšiny SUV s modro-bielou vrtuľou v znaku.

Obráťme ale našu pozornosť späť na ukážku. Kompaktné SUV, alebo teda crossovery sú ešte stále oblečené v kamufláži. Napriek tomu si môžeme všimnúť niektoré smerodajné detaily, ako napríklad Full-LED svetlomety s adaptívnou technológiou či vŕtané brzdové kotúče.

BMW X3 M a X4 M budú s najväčšou pravdepodobnosťou vybavené špeciálnym pohonom všetkých kolies M xDrive. Povesti hovoria aj o 3,0-litrovom twin-turbo radovom šesťvalci radu S58, ktorý by mohol byť v tejto konfigurácii naladený na 460 až 480 konských síl.

Šéf vývoja Frank van Meel vyhlásil, že motor radu S58 “v mnohom predčí všetkých konkurentov”. S trochou šťastia by Frankov tím mohol z motora vyžmýkať viac ako 500 koní, čím by sa tak dostali na úroveň konkurenčného 4,0-litrového twin-turbo V8 od Mercedes-AMG.

Na druhej strane ale nesmieme zabúdať, že divízia BMW M prejavuje svoje kvality pri celkovom nastavení vozidla na “radosť z jazdy”. Nenaháňa sa zbytočne za absurdným výkonom a krútiacim momentom. Otázka aj naďalej ostáva rovnaká: bude X3 M/X4 M dostatočne dobré auto na to, aby dokázalo plnohodnotne konkurovať Alfe Romeo Stelvio Quadrifoglio?

Videá

Zdroj: autoevolution startstop.sk

Exit mobile version