Aktualizácie systémových softvérov sú už beztak dosť otravné, nieto ešte keď vás uprostred diaľnice uväzní vlastné auto na viac ako hodinu. Bol tento prípad nešťastnou náhodou, alebo predtuchou, že to musí spraviť automobilka inak?

Každý z nás to pozná. Pracujete s počítačom a v pravom spodnom okienku vás PC neustále upozorňuje na pripravenú aktualizáciu systému. Ak ste ako ja, z klikania na „presunúť na neskôr“ sa stane časom hláška „daj mi už pokoj“ alebo „neotravuj“. Preto sa potom stane, že zrazu pri odhodlanom ťukaní do klávesnice si jednoducho počítač povie, že je sám sebe pánom a na mojom názore nezáleží. A zhasne obrazovku.

Niečo podobné sa stalo jednému zákazníkovi v Číne, ktorý si chcel s rodinou vyskúšať testované vozidlo značky Nio ES8. Ako si tak išiel po diaľnici a uviazol v dopravnej zápche, rozhodol sa že využije čas a preskúma nastavenia, ktoré vozidlo ponúka.

Čo čert nechcel, omylom (podľa mňa to spravil naschvál) ťukol prstom na spustenie dostupných aktualizácií. Našťastie sa nezopakovala scénka z filmu Ja, robot, takže na ázijskú rodinku nezačali skákať stroje s ľudskou tvárou ani sa nevybúrali. Nio ES8 jednoducho „zamrzlo“ a zostalo nehybne stáť. Ale…

Rukojemníci v obyčajnom aute

Nielenže auto spravilo už v beztak veľkej kolóne zo seba bezkrkého biletára, ktorý nepohne ani brvou keď od neho niečo chcete, ale navyše rodinku uväznilo. Vozidlo sa totiž uzamklo a nešli otvoriť dvere ani okná, takže si zo svojich pasažierov spravilo rukojemníkov. Po vyše hodine sa nakoniec podarilo policajtom oslobodiť celú posádku a rozprávka mala šťastný koniec.

Zástupca automobilky sa samozrejme ospravedlnil za takúto nepríjemnú skúsenosť a sľúbil, že prístup k aktualizáciám okamžite prehodnotia. Autá dnešnej doby sú v podstate počítače na štyroch kolesách. Nehovorím že im neverím, ale klasické autá so starším ročníkom výroby, ktoré mali elektroniku na primitívnejšej úrovni, sú môjmu srdcu bližšie.

Hold, niektoré autá majú dušu a srdce dravca, a iné zasa vlastný rozum a zrejme dáky 4. zákon, aby mohli rozmýšľať aj za nás. Nechcem tým povedať, že doba modernizácie a úžasných inovácií ktoré sa týkajú elektronických systémov sú zlé, práve naopak. Ale vždy tu bude aspoň malé ale…

Zdroj: drom startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokBMW vo Švédsku testuje svoju budúcu vlajkovú loď iNext
Nasledujúci článokRenault Kadjar dostal „virtuálnu ambasádorku“ Liv. O čo vlastne ide?