Najluxusnejšie SUV na svete bolo dnes oficiálne predstavené na Slovensku. Jedná sa o historicky prvú oficiálnu tlačovú konferenciu prestížnej automobilky v našej krajine!

Áno, Rolls Royce Cullinan bol predstavený už minulý rok, dokonca u našich českých bratov sa ukázal na podobnej oficiálnej tlačovke už v septembri, no my sme si museli počkať až na rok 2019.

Samotná automobilka neoznačuje Cullinan ako SUV, ale ako zakladateľa úplne nového segmentu, všestranných vyššie postavených ultra-luxusných vozidiel. Ono treba dodať, že niečo podobné ako Bentley Bentayga či Rolls Royce Cullinan už v minulosti uzrelo svetlo sveta. Bolo to práve v období roka 1996, kedy Bentley patril pod automobilku Rolls Royce a prišla jedinečná objednávka od vtedajšieho sultána Brunei. Ten požadoval luxusné SUV s pohonom oboch náprav, automobilka mu vyhovela a vyrobila celkom 6 kusov Bentley Dominator.

Technický základ prevzala z aktuálneho modelu Range Rover a vytvorila unikátny, na tú dobu nezameniteľný dizajn. A práve vzhľad vtedajšieho modelu Dominator až nápadne pripomína aktuálne krivky Cullinan.

Absolútne prvá zmienka o novodobom luxusnom SUV značky Rolls-Royce padla už pred troma rokmi. SUV-čka sa stali dominantou na automobilovom trhu a ani britská automobilka nechcela zameškať tento boom a vyhovieť tak svojim zákazníkom po celom svete. Spoločnosť počas dneška vysvetlila aj to, prečo si s príchodom tohto modelu dala na čas. Dobre vedia, že SUV-čiek je na trhu veľmi veľa, no aby zákazníci produkt ocenili, musí byť dotiahnutý do dokonalosti.

Kratší ako Phantom

porovnaní s Rolls-Royce Phantom je SUV o 400 mm kratšie200 mm vyššie. Prečo to však porovnávame práve s Phantomom? Ide totiž o druhý model, ktorý je postavený na takzvanej „architektúre luxusu“. Inak povedané, hliníkovej platforme, ktorú ako prvý model dostala vlajková loď značky a to práve Rolls-Royce Phantom. Cullinan je prvým SUV v 112 ročnej histórii značky a taktiež ide o prvý automobil s pohonom všetkých kolies tejto aristokratickej automobilky.

Pokiaľ chceme toto SUV porovnať s ostatnými luxusnými SUV ako Bentley Bentayga či Range Roverom s rozšíreným rázvorom, jedná sa stále o poriadny kus auta! Na dĺžku meria až 5341 mm. Rolls-Royce nesľubuje vnútorný priestor len tak pre nič za nič. Rázvor o dĺžke 3295 mm je oproti Bentayge o 300 mm väčší. Hmotnosť Cullinanu navzdory jeho rozmerom je 2660 kilogramov, čo je o sto kíl viac, než Phantom a o ďalšiu stovku viac, než Bentayga.

Naživo Cullinan pôsobí majestátne, čomu dopomáha aj zadný previs z bočného pohľadu a ten dáva dojem kompaktnosti. Nie je to však len náhodou, nakoľko cieľom automobilky Rolls-Royce bolo, že s novým SUV sa nebudete báť vyraziť aj do terénu, keďže prvotné SUV boli stavané do terénu. Okrem iných režimov sa bude môcť šofér spoľahnúť aj na brodenie do 540 mm. Design však ostáva nezameniteľný. Spredu vozidlo spoznáte takmer okamžite, vďaka typickej robustnej mriežke, elegancii dopomáha aj sťahovateľná strecha od B stĺpika.

Do interiéru sa dostanete cez dvere, ktoré sa ako inak otvárajú protismerne. Krátko po odomknutí vozidla sa podvozok zníži o 20 mm a to len preto, aby sa vám lepšie nastupovalo do auta. Vnútro vás takisto očarí, nakoľko usporiadanie zostáva v rámci filozofie automobilky. Má to aj svoje výhody, keďže automobilka z Goodwoodu nechce posádku automobilu obťažovať zbytočnými displejmi, indikátormi a senzormi.

High-end technológie

Netreba to však brať tak, že Rolls-Royce svojim klientom neponúka najmodernejšie technológie. Luxusnému SUV nechýba nočné videnie, head-up displej, WiFi hotspot, dohliadanie na bdelosť vodiča a množstvo iných asistenčných technológií. Kufrové dvere obsahujú takzvaný rekreačný modul. Pod týmto pojmom chápeme dve sedačky so stolíkom. Môžete si tak s partnerom vychutnať fľašu lahodného sektu pri západe slnka. Detaily robia celok a tu sa myslelo naozaj na všetko.

To najdôležitejšie na koniec. Pod kapotou sa ako inak ukrýva mohutný dvanásťvalec o objeme 6,75 litra doplnený o dve turbodmýchadlá. Táto sústava produkuje výkon 420 kW / 571 koní a maximálny krútiaci moment 850 N.m. Maximálna rýchlosť je elektronicky obmedzená na 250 km/h, no zrýchlenie z pokoja na 100 km/h Rolls-Royce neuvádza. Ak to porovnáme s ľahšou Bentaygou, ktorá túto hranicu pokorí za 4 sekundy, tak Cullinan by to mohol zvládnuť za zhruba 5 sekúnd.

Kombinovaná spotreba činí 12,5 litra / 100 km, no tento faktor väčšinu klientov asi nebude zaujímať. Ideálne jazdné vlastnosti na rôznorodom povrchu obstarávajú jednotlivé jazdné režimy ako jazdný režim na snehu či piesku. Akú voľbu si vyberiete, tak bude prispôsobený aj podvozok alebo vzduchové odpruženie, či pohon všetkých kolies.

Postavenie tohto SUV si vyžiadalo nemalé investície ako v závode neďaleko Mníchova, tak aj v domácom Goodwoode, kde sa každé auto dokončuje. V súčasnosti sa Rolls-Royce Cullinan dokonca nestíha vyrábať, je to z dôvodu obrovského dopytu po tomto modeli.

Základná cena modelu Cullinan na európskych trhoch je 279-tisíc eur bez DPH. Slovenský záujemcovia o SUV z Britského Goodwoodu majú možnosť objednať si predstavenú novinku v pražskej pobočke Rolls-Royce. Hovorca Českého zastúpenia firmy prezradil, že už v najbližších dňoch by sa mali prvé exempláre auta dostať k Slovenským zákazníkom.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokŠkoda Kamiq oficiálne predstavená – Mladoboleslavská automobilka vstupuje do nového segmentu.
Nasledujúci článokGenesis G90, luxus na nemeckej úrovni – kedy dorazí na Slovensko?!