startstop

Autosalón Bratislava: Volkswagen si pripravil milé prekvapenie

Autosalón Bratislava: Volkswagen si pripravil milé prekvapenie

Rovnako ako po minulé roky, aj tento rok bude nemecká automobilka Volkswagen prítomná na bratislavskom autosalóne (30. apríla – 5. mája). V tomto ročníku bude vystavovať takmer kompletnú ponuku svojich osobných a ľahkých úžitkových modelov. Expozícia oficiálneho importéra bude mať rozlohu až 900 metrov štvorcových bude.

Tohtoročný autosalón v Bratislave si nenechal ujsť ani Volkswagen aj napriek tomu, že automobilky začínajú ustupovať od tradičných premiér na autosalónoch. Nemecká automobilka do Bratislavy priniesla svoje najaktuálnejšie novinky a pripravila si aj jedno milé prekvapenie.

Modernizovaný Passat

Začiatkom marca na ženevskom autosalóne debutoval modernizovaný Passat, ktorý sa začne na Slovensku predávať v druhom polroku. Európsky bestseller (predalo sa už viac ako 30 miliónov kusov) dostal do druhej polovice svojho životného cyklu osviežený dizajn a mnoho technických zlepšení. Za všetky spomenieme napríkald asistenčný systém Travel Assist, ktorý zabezpečuje automatické vedenie vozidla v priečnom i pozdĺžnom smere až do rýchlosti 210 km/h – samozrejme, za predpokladu, že vodič má ruky na volante. To znamená, že ide o autonómnu jazdu na úrovni 2.

K autonomite jazdy prispieva aj prediktívny adaptívny tempomat ACC, ktorý pri regulácii rýchlosti zohľadňuje aj trasu (zákruty, križovatky, kruhové objazdy) a rýchlostné obmedzenia. Väčší a luxusnejší Touareg Passatu prepožičal adaptívne svetlá novej generácie IQ. LIGHT LED Matrix.

V rámci modernizácie dostal Passat aj najnovšie motory. Všetky TDI sú vybavené katalyzátorom SCR a filtrom pevných častíc a filter dostali aj benzínové TSI. Nechýba ani Passat GTE s plug-in hybridným pohonom. Ten je kombináciou benzínového motora 1,4 TSI s elektromotorom a batériou, ktorá dostala väčšiu kapacitu. Tá podľa najnovšej metodiky WLTP ponúka elektrický dojazd na úrovni 50 km.

T-Cross

Volkswagen na autosalón v Bratislave predvedie aj T-Cross. Jeho päťdverová karoséria je približne o 5,5 cm dlhšia a o 14 cm vyššia ako Polo, ktorého technickú bázu zdieľa. Významnou prednosťou je vysoká variabilita batožinového priestoru vďaka pozdĺžne posuvnému zadnému sedadlu (v rozmedzí 14 cm) so sklopným deleným operadlom a dopredu sklopnému operadlu spolujazdca vpredu. Posunutím zadného sedadla dopredu sa dá základný objem batožinového priestoru zväčšiť z 385 na 455 litrov, po sklopení zadného operadla je k dispozícii objem na úrovni 1300 litrov.

T-Cross sa bude na Slovensku predávať v dvoch bohato vybavených verziách Life a Style, ktoré sa dajú doplniť rozličnými príplatkovými prvkami a individualizovať niekoľkými atraktívnymi dizajnovými kompletmi. Na výber sú zatiaľ dva benzínové motory 1,0 TSI s výkonmi 70 a 85 kW (95 a 115 k) a turbodiesel 1,6 TDI s výkonom 70 kW (95 k). Samozrejmosťou je možnosť kombinácie s dvojspojkovou automatickou prevodvkou DSG. T-Cross príde na autosalón v troch rozličných farebných vyhotoveniach s príplatkovými dizajnovými prvkami.

Grand California

Asi najväčším lákadlom v stánku Volkswagenu bude veľký kempingový Volkswagen Grand California. Svetovú premiéru mal na jeseň minulého roku na veľtrhu Caravan Salon 2018 v Düsseldorfe. Konštrukčne vychádza z modelového radu Crafter a nadväzuje na filozofiu modelu California na báze radu Transporter. Väčšia a priestrannejšia karoséria umožnila integrovať okrem kuchynskej linky aj hygienickú bunku s WC, umývadlom a sprchou, napájanú nádržami na čistú vodu s objemom 110 litrov.

Grand California sa vyrába v dvoch veľkostiach rázvoru 3,64 a 4,49 m, čomu zodpovedá dĺžka 6,00 a 6,80 m a typové označenie 600, resp. 680. V obidvoch prípadoch je karoséria doplnená zvýšenou strechou s bočnou markízou. Predĺžená verzia má v zadnej časti posteľ s rozmermi cca 200 x 170 cm, základná verzia s menšou posteľou môže byť na želanie doplnená dvojlôžkom pre deti vo zvýšenej streche.

Vnútorné vybavenie obsahuje okrem tradičného jedálenského stola so sedacími lavicami, variča, chladničky s mrazničkou a kuchynského drezu aj elektricky vysúvaný schodík na nastupovanie v bočných dverách, plynové kúrenie, vnútorné osvetlenie z LED a nezávislý ozvučovací systém v obytnej časti. Na pohon luxusného kempingového automobilu slúži turbodiesel 2,0 TDI s výkonom až do 130 kW (177 k) s 8-stupňovou automatickou prevodovkou, na želanie aj s pohonom všetkých kolies 4MOTION.

Milou atrakciou, spestrujúcou expozíciu značky, bude špeciálny Volkswagen coffee-up! z bratislavského závodu Volkswagen Slovakia. Ide o prvú pojazdnú kaviareň v elektromobile, vybavenú profesionálnym kávovarom umiestneným v batožinovom priestore. Kvalitná káva z elektromobilu zaručene dobije návštevníkov energiou.

Autosalón Bratislava: Volkswagen si pripravil milé prekvapenie

Zdroj: VW, startstop.sk

Exit mobile version