startstop

Poznáme cenu a dojazd prvej elektrickej Škody Citigo-e!

Elektrická Škoda CitiGo

Škoda sa už pripravuje na príchod elektrickej vlny, ktorá zastihne aj jej portfólio. Už o pár mesiacov sa začne oficiálne výroba vôbec prvého elektrického modelu z Mladej Boleslavy.

Ním bude elektrifikovaná verzia modelu Citigo, ktorá dostane príponu e. Okrem Citigo-e sa dočkáme aj čiastočnej elektrifikácie vlajkovej lode Superb PHEV.

Už dávnejšie avizovaný príchod elektrických modelov českej automobilky je takmer tu. Cesty u našich západných susedov už teraz brázdi niekoľko prototypov modelu Citigo-e, ktorý bude prvým elektrickým Čechom v portfóliu. Súčasné testovacie vozidlá podľa všetkého nesú platformu, ktorú aktuálne používa model e-Up!, aj keď finálny produkt sa bude výrazne odlišovať. Podľa najnovších zverejnených informácií príde Škoda s dlhším dojazdom a silnejším motorom ako je tomu u koncernového súrodenca z Wolfsburgu.

Citigo-e, ktoré sa začne vyrábať v 48. týždni tohto roka, so sebou prinesie batériu s kapacitou 37,7 kWh. Podľa najnovšej meracej techniky WLTP by mala elektrická verzia mestského miniauta dosiahnuť dojazd až 270 kilometrov. Pre zaujímavosť, pri e-Up! je použitá batéria s kapacitou 18,7 kWh a papierovým dojazdom 160 kilometrov. V podaní českej Škody sa teda jedná o takmer dvojnásobný nárast kapacity a takiež aj dojazdu. Výkon elektromotoru, ktorý bude poháňať prednú nápravu by mal byť 75 kW, čo je na auto rozmerov Citigo-e slušná hodnota.

Ako to už v dnešnom uponáhľanom svete býva zvykom, každý potrebuje rýchlonabíjanie. Citigo-e teda svojich budúcich majiteľov poteší najme schopnosťou nabitia na 80% kapacity už za 40 minút. Vďačiť za to môžeme štandardu CCS Combo. Azda najzaujímavejšou informáciou bude cena elektromobilu. Tá je podľa informácií stanovená na čiastku od 420 tisíc korún českých. V prepočte to teda vychádza na niečo cez 16 tisíc eur. Ak k tomu pripočítame možnú dotáciu od štátu vo výške 25% z ceny vozidla, dostaneme zaujímavú hodnotu okolo 12 tisíc eur. A to už skutočne stojí za zváženie, hlavne ak sa s autom pohybujete len v meste. V porovnaní s konkurentom z vlastných koncernových radov, e-Up!, je cena nižšia o približne 4000€ po zlacnení. Treba však podotknúť, že e-Up! už momentálne nie je na našom trhu možné nakonfigurovať.

Zdroj: fdrive.cz

Exit mobile version