Domov News Pri Piešťanoch vyrastie technologické centrum Porsche

Pri Piešťanoch vyrastie technologické centrum Porsche

Nové pracovné miesta a inovatívne technológie si už onedlho nájdu svoj pľac neďaleko kúpeľného mesta Piešťany. Po skúpení pozemkov vydalo Porsche oficiálne vyhlásenie.

Ešte v decembri 2017 unikli na verejnosť informácie, že by nemecká značka vyrábajúca luxusné Porsche mohla postaviť pri Piešťanoch novú výrobnú halu. Práve tam, konkrétne pri Hornej Strede, totižto automobilka skúpila pozemky o veľkosti 20 hektárov.

Ak si spomínate, Slovenskom preletela vtedy správa, že blízko Piešťan vybudujú závod s produkciou komponentov pre elektromobily, okrem iného aj pre Taycan. Ako už väčšina plánov, aj tento bol skôr výkrikom do prázdna a tak teraz nemecká dielňa uvádza info na pravú mieru.

V blízkosti diaľničného privádzača ale produkčná linka nevyrastie. Miesto nej tam plánuje Porsche postaviť technologické centrum divízie robotizovaných liniek. Vysokokvalifikovaný ľudia či inžinieri sa budú môcť uchádzať o takýto lukratívny job.

„Nejedná sa o výrobu. Samozrejme, na dielni musí byť podpora výroby, fungovať tu bude konštrukcia, stavba prototypov a testovanie, z toho vyplýva ďalšia reťaz firiem, ktoré sa na to nadviažu,“ oznámil Rudolf Lupták, zástupca spoločnosti Porsche Werkzeugbau.

Zo začiatku celého procesu by si v technologickom centre mohlo nájsť prácu 40 šikovných zamestnancov. Po prvej fáze, ktorá má byť hotová v roku 2020, by mal dopyt po ľuďoch stúpnuť. Už teraz pod záštitou v Porsche pracuje 175 ľudí v Dubnici nad Váhom.

Slovensko sa stalo krajinou, kam prichádzajú automobilové závody už dlhé roky. V Bratislave máme spoločnosť Volkswagen Slovakia, KIA svoje modely vyrába v Tepličke nad Váhom v Trnave kraľuje fabrika skupiny PCA a v Nitre koncern JLR. Onedlho by sa tak táto zahraničná rodina mohla rozrásť o ďalšieho významného člena.

Mohol by byť práve toto ten pravý krok do náručia modernej budúcnosti? Nejedná sa síce o výrobnú halu, ktorá by okolité obce vytrhla z biedy, no je to významný miľník práve pre obec Horná Streda. Kto iný sa môže pochváliť tým, že mu za rohom ožívajú robotické ruky? Na druhe strane Slovensko má konečne šancu ukázať že nemusíme byť len montážnou halou pre automobilky. Ale aj rovnocenným partnerom pre vývojovú oblasť.

Zdroj: etrend.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 2 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokČakanie v kolónach? SEAT predstavuje elektrickú kolobežku, poznáme jej cenu!
Nasledujúci článokTest Škoda Karoq Sportline 2.0 TSI, konečne športový nádych!