startstop

Silverstone F1 – Aktuálne

Silverstone dvojitý meter a prerod občana Hamiltona

Bývalé vojenské letisko z čias druhej svetovej vojny, kde v čase dávno minulom revali motory RollsRoyce v stíhačkách Spitfire opäť ožilo podobným hlukom. Tentokrát akustiku dotvárali formulové monoposty. Silverstone je pre každého motoristického fanúšika pojem. Nečudo, veď Formula 1 sa tu usídlila už v roku 1950. Závodu predchádzala veľkolepá show v centre Londýna.  Celebrity a celebritky sa teda popredvádzali, ale muž číslo jedna Lewis Hamilton chýbal. Radšej odišiel vetrať hlavu a sústreďovať sa na preteky do Grécka a jeho diskoklubov. Max Verstappen poznamenal, že pokiaľ by on toto urobil v Holandsku svojim fanúšikom, asi by ho odstrelili. Hamilton po návrate zo svojho „sústredenia“ ešte asi veľmi nerozmýšľal a do celého sveta zatrúbil: „Však ja ani neviem, či som Brit, lebo bývam v Monte Carle.“ Tento svoj postoj však ohromne zmenil na stupni víťazov, kde už bol spolu s moderátorom Jensonom Buttonom plnokrvným občanom kráľovstva aj so zásluhami.

Ale dosť bolo bulváru a poďme na kvalifikáciu. Novú špecifikáciu motora z rukáva vytiahli vo Ferrari, vylepšenia mala aj Honda. A začali sa diať veci nevídané. Víťazom prvej časti sa stal Alonso na McLarene Honda. V druhej časti zaplakal Danny Riciardo a na jeho Red Bulle odišla prevodovka. Záver kvalifikácie bol poznačený technickou penalizáciou Valtteriho Bottasa, ktorý už svoj Mercedes a najmä svoje pneumatiky šetril do závodu z deviateho miesta. Lewis Hamilton tak nemal konkurenta  a obidve Ferrari zostali v peknom odstupe. Pokiaľ by viac fanúšikov Sotta Vandoorna stavilo na jeho účasť v prvej desiatke, stávkové kancelárie by vykázali veľké straty.  Áno, McLaren po vekoch opäť v prvej desiatke. Úplný záver  priniesol incident, keď Hamilton dokončil svoje fantastické kolo a začal sa po trati flákať, čím zabrzdil v posledných dvoch zákrutách Grosjeanov Haas. Potrestať domáceho pretekára a najmä takého zvučného mena je asi v Anglicku politicky nekorektné, a keby niečo, Toto Wolff sa nechal počuť, že ten Grosjean sa stále iba sťažuje.

Preteky:

Ako sa dalo čakať pri absencii Bottasa, štart a potom aj priebeh závodu jednoznačne ovládol famózny Luis. Nečudo, veď sedí momentálne v najlepšom a najrýchlejšom HI TECH monoposte. Jediný, kto by ho mohol poškriabať na chrbte, išiel z deviateho miesta svoju úspešnú stíhaciu jazdu (už v tom má prax – viď RedBull ring z posledného miest na víťaza). Infarktové stavy zdolávali v juniorke Red Bullu – Torro Rosso, kde vzájomne kolidovali ich obidva monoposty. Veľmi zaujal súboj Verstappena a Vettela. Bol riadne ostrý, niekedy až za hranicou fair play. Ale technickí komisári to nechali tak. Hamilton si teda išiel svoju spanilú sólovú jazdu systémom štart-cieľ. Valtteri Bottas perfektne stíhal jedného pretekára za druhým, až sa ocitol za Vettelom. Ten mal chvíľku okamžitého vzdoru.  Pri skvelom súboji síce s prebrzdenou ľavou prednou pneumatikou krásne zadymil, ale na gume vznikla „plôška“. Svoje miesto aj tak neuhájil a dokatovaná guma Pirelli v 50-tom kole poslala jazdca na prezutie. Iba kolo pred tým riešil tento problém Kimi. No aby toho nebolo málo, Red Bull stiahol pre tú istú príčinu do boxov v tom istom kole aj Verstappena. Cieľom sa teda prehnal neotrasiteľný Hamilton, za ním Bottas a Kimi.

Závod ponúkol slušnú dávku adrenalínu a potešil výkonmi Force India a stále sa zlepšujúceho Renaultu s Nikom Hülkenbergom. O dva týždne sa opäť všetci stretnú Na Hungaroringu – jednej z najpomalších tratí, kde sa čiastočne stierajú výkonnostné rozdiely.

Z boxovej uličky:

Donekonečna pretriasaný „uliaty“ štart Valterriho Bottasa vyriešil Charlie Whiting: „Pokiaľ by Valterri vyštartoval predčasne, naše kamery a čidlá by mi ihneď rozsvietili celý kontrolný panel.“

Ferrari testoval novú ochranu hlavy. Seb Vettel však odkrúžil iba jedno kolo a z celej situácie mu bolo nevoľno. Vďaka skresleniu plexikrytu sa nevedel správne trafiť do zákrut. Takže asi ďalšia hlúposť na odstrel.

Sauber má nového bossa teamu. Akcionári nepredýchali účinkovanie Monishi Kaltenbornovej a povolali minuloročného šéfa Renaultu Frederica Vasseura. Nečudo,veď Sauber sa potáca na samom chvoste bodovania týmov.

Na oslavách Vetttelových narodenín sa zjavil ako blesk z jasného neba Toto Wolff a vyvolal tak množstvo špekulácií o možnom Vettelovom prestupe do Mercedesu. Z dobrého zdroja však máme potvrdené, že išlo iba o šampanské.

 

Výsledky VC Silverstone:

1          Hamilton L.                Mercedes

2          Bottas V.                     Mercedes

3          Raikonen K.               Ferrari

4          Verstappen M.            Red Bull

5          Ricciardo D.               Red Bull

6          Hulkenberg N.            Renault Sport

7          Vettel S.                      Ferrari

8          Ocon E.                      Force India

9          Perez S.                      Force India

10        Massa F.                     Williams

 

Priebežné poradie MS:

1          Vettel S.                      Ferrari                        177

2          Hamilton L.                Mercedes                    176

3          Bottas V.                     Mercedes                    154

4          Ricciardo D.               Red Bull                     117

5          Raikkonen K.             Ferrari                        98

6          Verstappen M.            Red Bull                     57

7          Perez S.                      Force India                 52

8          Ocon E.                      Force India                 43

9          Sainz C.                      Toro Rosso                 29

10        Hulkenberg N.            Renault Sport             26

 

 

 

 

Exit mobile version