startstop

Najpredávanejšie autá v Európe: Dacia Sandero je v prvej päťke

Agentúra Focus2Move zverejnila rebríček európskych bestsellerov, že mu dominuje Golf, asi nikoho neprekvapí, medzi najpredávanejšie autá patrí už 44 rokov. Zaujímavejšie zmeny nastali v druhej päťke

Údaje agentúry Focus2Move zohľadňujú predaje v 44 európskych krajinách. Golf je opäť v čele – a je tam bez prerušenia neuveriteľných 44 rokov.  Medziročne však zaznamenal vyše 15-percentný pokles predaja, to je medzi najpredávanejšími autami v Európe jeden z najvýraznejších poklesov. V prvej desiatke na tom bola v tomto smere horšie už len Fiesta, medziročne klesli jej predaje približne o 20 percent a aktuálne uzatvára prvú desiatku.

Naopak – darí sa Sanderu, ktoré poskočilo z 10. na 5.miesto a Focusu, ktorý sa z 15. priečky prepracoval na šiestu. Pred pár rokmi však Focus neohrozene patril  do prvej trojky a v ročných predajoch už prekročil aj miliónovú hranicu – takže až taký úspech to nie je.

Clio stále v popredí

Najväčším konkurentom Golfu je v Európe aktuálne Renault Clio, ktorého predaje medziročne poklesli len o necelé 4 percentá. Ten sa na trh dostal po prvýkrát v roku 1990, aktuálne sa predáva už jeho štvrtá generácia. Zaujímavé je, že tá sa – s menšími kozmetickými úpravami – predáva už od roku 2012 a napriek tomu je o tento model stále veľký záujem.

Práve v tomto čase prichádza na trh jej výrazne prepracovaný nástupca, takže možno očakávať, že v nasledujúcich dvoch kvartáloch budú jeho predaje výrazne rásť. Na druhú stranu – Golf taktiež čaká generačná výmena, ten s poradovým číslom 8 už  netrpezlivo čaká za dverami, na náš trh by sa mohol dostať len pár mesiacov po uvedení Clia 5. generácie, konkrétne na prelome tohto a budúceho roku.

A ako sa darí v európskom meradle najpredávanejším autám na Slovensku? Škoda Octavia je aktuálne na 12. mieste, Fabia o desať priečok nižšie, ďalšie tri mladoboleslavské modely – Karoq, Kodiaq a Superb – sú v druhej päťdesiatke.

Pokiaľ ide o extrémy, tak medziročné poklesy predaja v rozmedzí 18 až 20 percent zaznamenali Renault Scenic, VW Touran a Audi Q5.

O 21 percent klesol predaj Audi A4 a približne 22-percentný pokles predaja postihol medziročne Nissan Micru a FIAT Tipo – v rámci prvej stovky najpredávanejších áut v Európe ide aktuálne o najväčší prepad.

Ako vyzerá najsilnejšia európska desiatka ukazuje nasledujúca tabuľka:

Exit mobile version