startstop

Jubilejné stretnutie fanúšikov Citroënu 2CV

Fanúšikovia Citroën 2CV sa v posledný prázdninový víkend stretli v okolí Medzilaboriec. Konal sa tu totiž jubilejný  20. medzinárodný zraz.

Jedná sa o tradičný zraz historických vozidiel Citroën 2CV, áut pre radosť zo života, ktoré rozveseľujú ľudí všade tam, kde sa objavia. Dvadsiatka vozidiel v kolóne vzbudila pozornosť nie len v meste zrazu, pri Múzeu Andyho Warhola, ale aj na cestách v okolí Duklianskeho pamätníka, a dokonca aj na neobvyklom mieste – na neďalekom tuningovom zraze ako jeho zaujímavé spestrenie. Na zraze sa zúčastnili  vozidlá Citroën 2CV zo Slovenska, Českej republiky aj z Rakúska. V kolóne vozidiel 2CV a Mehari zažiarila aj elegantná a pohodlná DS-ka s hydropneumatickým pružením.

Trocha z histórie

Možno neviete, že prvé funkčné prototypy (250 kusov) boli vyrobené už v roku 1939, ale takmer všetky boli zničené pri okupácii Francúzska počas II.svetovej vojny – aby sa nedostali do rúk nemeckým okupantom. A tak bolo kultové autíčko predstavené až na autosalóne v Paríži v roku 1948.  Vzbudilo však taký záujem, že na autá, objednané počas autosalónu, museli záujemcovia čakať až dva roky. Jednoduchý a takmer bezúdržbový dvojvalcový motor typu boxer, chladený vzduchom, k tomu veľmi komfortné pruženie a plátená rolovacia strecha – to boli hlavné benefity Citroënu 2CV. Zaujímavosťou je, že auto sa v prakticky nezmenenej podobe vyrábalo až do polovice 70-tych rokov, kedy bolo inovované, a výroba potom pokračovala až do roku 1989. Počas výroby sa priebežne zväčšoval objem a výkon motora, z pôvodných 6,6 kW až na konečných 20,6 kW. O obrovskom úspechu a obľúbenosti tohto modelu svedčia aj výborné predajné výsledky, za 42 rokov výroby bolo vyrobených a predaných viac ako 5,1 milióna vozidiel. Platforma podvozku 2CV sa používala aj v mnohých iných modeloch, napríklad Ami, DYANE, Acadiane, Mehari. Celková produkcia 2CV platformy tak dosiahla viac ako 8,7 milióna kusov. Názov 2CV je z francúzskeho “deux chevaux” (dva kone). Popularitu mu priniesla hlavne jeho kvalita a dostupnosť (v 60tych rokoch stál len polovicu z ceny jeho konkurentov).

Televízna hviezda

Vozidlá Citroën 2CV sú u nás známe hlavne vďaka francúzskym komédiam s Funesom, veselým scénam so žandármi zo Saint Tropez a s mníškami z blízkeho klaštora. Rok 2019 je jubilejným rokom, pretože práve v tomto roku Citroën oslavuje svoje 100. narodeniny.

Foto: archív

Exit mobile version