startstop

V prezúvaní pneumatík neotáľame, Slováci sú zodpovední šoféri

Bezpečnosť v týchto mesiacoch je pre nás taká dôležitá, že prezúvanie pneumatík nedokladáme na poslednú chvíľu. Ak ste mali doteraz o Slovensku zlú mienku, vedzte, že 86 % motoristov sa chce cítiť bezpečne.

Prvý sneh môže prekvapiť nejedného z nás. Práve posledný mesiac sa zdá, že počasie si robí z ľudí dobrý deň. V jeden týždeň ráno mrzne a musíte vyťahovať škrabku, na ten ďalší už praží slnko a vonku je príjemných 18 stupňov. Čo na to ale hovorí reč pneumatík?

Spoločnosť Continental nedávno zverejnila výsledky prieskumu, v ktorom sa snažila zistiť, či ako národ obstojíme. A výsledky sú podľa mňa skvelé. Až 60 % Slovákov totižto prezúva na zimné oveľa skôr, než sa vyskytne na vozovke súvislá vrstva ľadu. Podľa počasia sa orientuje iba 28 %.

Jazdenie na nevhodnej pneumatike na zasneženej alebo zľadovatenej vozovke je veľmi nebezpečné. Aj toto si obyvatelia Slovenska uvedomujú a predchádzajú kolíznym situáciám. Treba si aj uvedomiť fakt, že pri rýchlosti 50 km/hod je brzdná dráha zimných pneumatík o 31 metrov kratšia ako pri letných pneumatikách.

Nepísané pravidlo vraví, že by sa auto malo prezuť, keď priemerná denná teplota klesne pod 7 stupňov Celzia. Na Slovensku zákon nestanovuje presný dátum ako v Rakúsku, kedy treba bezpodmienečne prezuť na zimné pneumatiky.

Paragraf 38 odsek 1 zákona 8/2009 Z. z.o cestnej premávke hovorí: “Ak sa na vozovke nachádza súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza, vodič motorového vozidla kategórie M1 a N1 môže také vozidlo použiť v cestnej premávke, len ak je toto vozidlo na všetkých nápravách vybavené pneumatikami na jazdu na snehu označené horským symbolom alebo pneumatikami s označením „M+S“, „M.S“ alebo „M&S“;…, v čase od 15. novembra do 31. marca.”

Odkladať neodkladné sa nevypláca. Treba pochopiť, že pneumatiky sú jediná vec, ktorá vás spája s vozovkou. Preto ak sú v zlom stave alebo majú nevhodný dezén, ohrozujete nielen svoje zdravie, ale aj životy iných účastníkov cestnej premávky. Auto by ste mali nechať obuté až do konca marca.

Exit mobile version