startstop

Problém s cúvaním? Novodobý tank Rivian to vyrieši za vás

Elektrické vozidlá spoločnosti Rivian majú na každom kolese nezávislý motor, a tak sa cúvanie v meste alebo iba taká 180-stupňová otočka môže stať namiesto utrpenia zábavou!

Aj keď sa teraz všade preberá iba Tesla Cybertruck ako hlavná superstar SUV-čiek na elektrický pohon, nesmieme zabúdať na Rivian. Americká automobilka bola založená v roku 2009, pričom si kládla za cieľ vyrábať udržateľné elektrické vozidlá, pričom je autonómia samozrejmosťou.

Ešte v minulom roku Rivian oznámil svetu, že pracuje na svojich modeloch R1T a R1S, ktoré sľubujú prelomový krok. Vozidlo bude mať autonómny stupeň 3. Najdrahšie vybavenie v modeli by malo obsahovať motor s výkonom 800 koní, čo s ľahkosťou prekoná aj niektoré športové vozidlá.

Čo sa ale skrýva pod elektrickými vozidlami značky Rivian? Keďže autá by mali medzi sebou zdieľať jednotnú elektrickú platformu, viac ako 90 % komponentov je identických. Relatívne plochý podvozok s nižším ťažiskom umožní jednoduchšie prispôsobenie podvozku rôznym typom karosérie. Preto hneď dva modely naraz.

Nie je pochýb o tom, že konkurencia Tesly narastá a bezpečný kruh okolo nej sa pomaly rúca. Napríklad aj taký Cybertruck. Niektorí ho milujú, druhí nenávidia. Každopádne sa jedná o kontroverzný dizajn s pomerne jednoduchým vybavením a základnými funkciami. Ak teda nerátam fakt, že si môže človek naložiť na korbu štvorkolku a potom zrejme musí rozmýšľať, ako zavrie kufor.

Preto treba niečím zaujať. Ak ste niekedy videli tank točiť sa okolo svojej osi, dostanete sa k podstate nového modelu Rivian. R1T a R1S majú motor na každom kolese, takže môžu pracovať nezávisle od seba. Takže aj sa otáčať v opačných smeroch súčasne.

Toto točenie na mieste je ale viac než len zábavný trik pre vyžitie. Úzke terénne trasy nejdú vždy ruka v ruke s rozumným riešením. Tobôž, keď je korba s kabínou dlhá niekoľko metrov. Ak sa ale budete chcieť dostať z nejakej nepríjemnej situácie, táto funkcia vás z toho môže dostať. Možno že sa bude dať použiť iba na nespevnenom povrchu, ako je štrk alebo blato, aby sa zmiernilo viazanie hnacej jednotky.

Zdroj: Rivian

Exit mobile version