startstop

KIA Sorento predstavuje inovatívnu technológiu na sledovanie mŕtveho uhla

Spoločnosť KIA odhalila v týchto dňoch podrobnosti o špičkovej technológii sledovania mŕtveho uhla. Túto novinku si okúsi ako prvý model Sorento.

Prvá generácia Sorento prišla na svet v roku 2002 a vďaka svojim jazdným vlastnostiam a objemnému 3.5 litrovému motoru Sigma si ju obľúbilo mnoho zákazníkov. Už vtedy si ale získaval športový dizajn, ktorý sa vyznačoval liatinovými kolesami a diaľkovým centrálnym zamykaním. Stavím sa, že vtedy sa o digitálnom displeji a kamerách na spätných zrkadlách nikomu ani nesnívalo.

Sorento je prvé vozidlo značky KIA v Európe, ktoré pixelov ento pokrokový systém asistencie pre vodiča. Je to pritom ale iba jedna z mnohých funkcií nového digitálneho prístrojového vybavenia s rozmermi 12,3 palca. Technológia BVM zlepšuje výhľad vodiča na oboch stranách vozidla pri jazde po rýchlostných cestách a je koordinovaný so smerovkami.

Keď ako vodič zapnete smerovku, keďže chcete zmeniť jazdný pruh, a na slepom mieste je skryté ďalšie vozidlo, tak sa na ľavej alebo pravej strane združeného prístroja TFT-LCD zobrazí video s vysokým rozlíšením. Toto video na krátku dobu nahradí rýchlomer alebo tachometer, no stále zobrazuje rýchlosť. Ak sa rozhodnete ignorovať údaje na displeji a hrozí vám zrážka, auto zakročí a vyhne sa kolízii.

Video zachytávajú široko-úhle fotoaparáty s vysokým rozlíšením ukryté v krytoch vonkajších spätných zrkadiel. Akú to má vlastne výhodu? Poskytujú širší uhol pohľadu ako samotné zrkadlá, takže vodič má jasný výhľad na vozidlo idúce v mŕtvom uhle.

Túto technológiu budú mať zatiaľ Európania k dispozícii iba v modeli Sorento. Je súčasťou komplexného balíka, ktorý okrem tejto technológie ponúka monitor periférneho videnia, asistenčný systém na zabránenie zrážkam pri parkovaní a aj audio systém Bose Perfomance Series.

Digitálny prístrojový štít Supervision je navrhnutý tak, aby šoférovi čo najjasnejšie zobrazoval informácie. Na displeji s vysokým rozlíšením 1920 x 720 pixelov nahrádza tento systém konvenčné rýchlomery a tachometre jedným veľkým displejom, ktorý obsahuje digitálne ukazovatele ostré ako britva.

Zdroj: KIA

Exit mobile version