startstop

Citroën pripravuje veľkú modelovú ofenzívu, začne už v tomto roku

Citroën

V najbližších rokoch sa dočkáme viacerých noviniek, ktoré majú odzrkadľovať novú pozíciu značky Citroën v rámci koncernu PSA

V samotnom koncerne PSA a aj vo vedení značky Citroën sa v poslednom období dejú veľké veci. Zo strategického hľadiska je asi najdôležitejšou zmenou pripravovaná a dlhodobo avizovaná fúzia skupiny PSA a koncernu FCA (FIAT – Chrysler), čím vznikne štvrtá najväčšia automobilová spoločnosť na svete. Je to dlhodobý proces, ktorý by mal byť dokončený v budúcom roku, aj keď sa úž objavili nepotvrdené informácie, že koronakríza môže tento proces pribrzdiť.

Zmeny vo vedení

Pokiaľ ide o samotnú značku Citroën, výrazne sa začiatkom roku obmenil jej top manažment. Z vedenia odchádza generálna riaditeľka Linda Jacksonová. Nie však kvôli nespokojnosti s jej výsledkami, ale získava dôležitejšiu funkciu v rámci celého koncernu – bude zodpovedná za to, aby si jednotlivé značky, ktorých bude po spojení s FCA až trinásť, dokázali zachovať vlastnú identitu a pozíciu na jednotlivých trhoch, pričom bude priamo zodpovedať šéfovi celého koncernu.

Vincent Cobée – nový generálny riaditeľ Citroënu.

Generálnym riaditeľom Citroënu sa stal jej zástupca Vincent Cobée, ktorý predtým pôsobil aj v Mitsubishi. Citroën zároveň vymenil aj šéfdizajnéra a produktového riaditeľa. A čo to znamená pre zákazníkov? Predovšetkým to, že v rámci koncernu sa táto značka bude zameriavať hlavne na menšie autá a nižšiu strednú triedu, pričom v týchto segmentoch chce zaujať najmä dizajnom a dobrým pomerom cena-hodnota.

Prichádza nástupca modelov C4 a C4 Cactus

Pravdou je, že v posledných dvoch rokoch Citroën veľa zásadných noviniek nepriniesol. Už onedlho, zrejme v horizonte najbližších týždňov, však príde celkom nový crossover, ktorý bude nástupcom aktuálnych modelov C4 a C4 Cactus. Bude postavený na platforme CMP, určenej pre kompaktné autá, čo však ale umožňuje aj jednoduchý príchod plne elektrickej verzie.

Na základe tohto konceptu z roku 2016 by mal vzniknúť model, ktorým sa Citroën pokúsi vrátiť do strednej triedy.

V budúcom roku by mal prísť nový model, po karosárskej stránke pôjd zrejme o liftback, ktorým chce francúzska značka opäť skúsiť šťastie v strednej triede. Čo za auto to môže byť vraj naznačuje koncept CXperience, predstavený v roku 2016.

Náhrada za MPV a nová C3

V ďalšom roku príde opäť nový model s ambíciou zaradiť sa ku kľúčovým. Ide o kompaktné SUV C4 Aircross, ktoré chce pokračovať v stopách svojho predchodcu, vyrábajúceho sa medzi rokmi 2012 až 2017. Týmto modelom by chcela, okrem iných, automobilka osloviť aj priaznivcov rodinných MPV, teda najmä C4 SpaceTourer. O tento typ automobilov totiž záujem dlhodobo klesá a preto ich z ponuky vyraďujú viaceré automobilky. V Oplu takto napríklad skončila menšia Meriva a aj väčšie MPV Zafira, z ktoréh sa napokon stal veľký biznis-van, dvojička Citroënu Spacetourer.

Takto vyzerá tohtoročný facelift Citroënu C3, k nám dorazí zrejme koncom leta.

A napokon, v roku 2023 (možno až 2024), by mala prísť úplne nová generácia populárneho Citroën C3, ktorá bude dizajnovo viac odkazovať na crossover. Tento model aktuálne dostal medzigeneračný facelift, s ním sa Citroën na našom trhu pochváli pravdepodobne koncom leta.

Exit mobile version