startstop

Alfa Romeo prinesie elektrické SUV do roku 2022

Spoločnosť FCA zavádza elektrické vozidlá veľmi jemným a prirodzeným spôsobom. Teraz je tu správa, že Alfa Romeo predstaví budúci rok plug-in hybridné SUV, po ktorom bude v roku 2022 nasledovať plne elektrické kompaktné SUV. 

Talianska automobilka sa v posledných pár mesiacoch zameriava na rozšírenie svojej ponuky SUV. Podľa denníka Autocar sa k modelu Tonale pripojí nové kompaktné a elektrické SUV, aby sa predajná sila spoločnosti opäť zvýšila. Alfa Romeo je známa vďaka svojim športovým modelom áut, ktoré vyzerajú zakaždým neskutočne dobre a podmania si oko aj inak nezaujatého diváka. Pri SUV-čkach to platí dvojnásobne. Stelvio zasiahlo fanúšikov priamo do srdca a Tonale tiež nebude výnimkou.

Alfa Romeo Tonale, zdroj: startstop.sk

Alfa ale skrýva v rukáve ešte ďalšie esá, ktoré idú ruka v ruke s elektrifikáciou. Budúci rok predstaví plug-in hybridné Tonale, no o rok neskôr má pre nás nachystané čisto elektrické SUV. Pokiaľ ide o veľkosť, bude menšie ako Tonale a proporcie budú porovnateľné s dnešnou Audi Q2. Zároveň pôjde o prvý automobil FCA, ktorý bude využívať technológiu získanú zlúčením zo spoločnosťou PSA. Očakávame, že využije verziu platformy eCMP z PSA, ktorá aktuálne podporuje Peugeot 208, 2008 či DS3 Crossback.

Alfa Romeo Tonale

Pre lepšie pochopenie platformy tu máme špecifikácie. Peugeot e-2008 má podobne veľký elektromotorov, ktorý vysiela na predné kolesá výkon 136 koní a krútiaci moment 260 Nm. Batéria s výkonom 50 kWh medzitým poskytuje dojazd skoro 310 kilometrov podľa európskeho WLTP. Keďže nové SUV by malo doraziť až za dva roky, môžeme povedať, že by malo mať vyšší dojazd a aj výkonnejšiu batériu, pretože technológia sa posúva stále vpred.

Alfa Romeo Tonale, zdroj: startstop.sk

Pokiaľ ide o štýl, zatiaľ nemenované elektrické SUV od Alfy nebude zmenšenou kópiou Tonale a bude mať svoj vlastný výrazný dizajn. Rovnako ako Porsche Taycan, bude aj toto auto ponúkané s umelými zvukmi, ktoré nahradia sentimentálne spomienky na spaľovací motor. Výrobca sa odvoláva na to, že ak chce zákazník jazdiť potichu a vychutnať si jednu z charakteristík elektromobilu, nech sa páči. Pre tých, čo si budú chcieť užiť aj agresívnu jazdu sprevádzanú prejavom motora, bude tiež možnosť.

Zdroj: Autocar

Exit mobile version