startstop

Lamborghini Sián Roadster je hybridné monštrum s výkonom 819 koní

lamborghini sian

Spoločnosť Lamborghini uviedla na trh nový ultra-exkluzívny druh hyperauta v podobe modelu Sián Roadster. Úžasné je, že sa nejedná o nudný hybrid, ale práve naopak. Monštrum bez strechy obsahuje ešte silnejšiu hybridnú verziu V12.

Nový Sián Roadster je poháňaný 48-voltovým 6.5 litrovým motorom V12. Táto technická kombinácia produkuje 602 kW, čo je približne 819 konských síl. Rovnako ako pri ťažšej verzii Sian-u, aj takýto výkon dokáže z 0-100 km/hod preletieť behom 2,9 sekundy, čo je iba o 0,1 sekundy pomalšie ako kupé.

Konverzia kupé s ostrými hranami na kabriolet nebola nijak zvlášť náročná, aj keď inžinieri svoju prácu mierne zabili tým, že úplne odstránili strechu. To znamená, že v prípade lejaku alebo silného pečúceho slnka nie je k dispozícii žiadna zasúvateľná strieška ani látková tonáž. Sián Roadster debutuje v Blu Uran, čo je špeciálne vybraná farba oddelenia pre prispôsobenie potrieb. Každý majiteľ si samozrejme môže zvoliť vlastnú farbu a povrchovú úpravu. Tento konkrétny automobil je vybavený kolesami Oro Electrum, ktoré majú predvádzať elektrifikáciu v podaní Sian-u.

lamborghini sian

Inžinieri sa ale veľmi pekne pohrali z odvetrávacími oblúkmi, aby sa zaistila čo najväčšia stabilita na vozovke aj pri extrémne vysokých rýchlostiach. A druhý dôvod je, aby bol objemný dvanásťvalec pod zadnou kapotou chladený čo najväčšou koncentráciou vzduchu. Po vizuálnej stránke sa hovorí o niekoľkých dizajnových prvkoch, ktoré by sa mali dostať do budúceho (už teraz ospevovaného) modelu Aventador, ktorý automobilka plánuje predstaviť v roku 2024.

Hybridný Roadster s hviezdnou cenovkou si zachoval LED svetlomety v tvare písme Y, bočné prierezy v celej šírke auta a periskopové prieduchy, ktoré sa nachádzajú v blatníkoch zadných kolies. Vzadu nesmie chýbať vyskakovacie krídlo a šesťuholníkové koncové LED svetlá. V tejto časti vozidla sa nachádza aj najväčšia hviezda – hybridný pohon.

Ak si sedel v elektromobile, tak určite vieš, aké presné sú reakcie na plyn. V tomto prípade hybridná V12 s elektromotorom nielenže zvyšuje celkový výkon, ale zlepšuje reakcie motora. A pritom sa auto nespolieha na batériu, ale na kondenzátor. Ten je podľa automobilky trikrát silnejší ako porovnateľné batérie, no pritom váži trikrát menej. Kondenzátor sa dobíja rekuperáciou pri akomkoľvek brzdení a “ušetrený ” výkon je hneď k dispozícii.

Lamborghini sa ale rozhodlo, že Sián bude iba pre vyvolených. Kupé verzia je limitovaná na 63 kusov, ale Roadster iba na 19. A ako to pri luxusných hyperšportoch býva, už teraz sú všetky predané.

Zdroj: carbuzz

Exit mobile version