Audi v spolupráci s Hager Group pracuje na úplne novom energetickom koncepte v automobilovom priemysle. O aký typ nabíjania pôjde?

Elektrické autá majú okrem mnohých iných výhod aj excelentný energetický potenciál. Čo to znamená? V skratke asi toľko, že na rozdiel od áut na konvenčný pohon vedia energiu aj vyrábať a uskladňovať ju v podobe, ktorá je využiteľná vo viacerých oblastiach. Presne kvôli tomu sa pred istým časom pohrávali s myšlienkou elektromobilu ako sekundárneho zdroja energie pre domácnosti, už spomínané spoločnosti Audi a Hager Group. Výsledok vás prekvapí!

V Ingolstadte berú životné prostredie a teda i elektrizáciu veľmi vážne. Na rozdiel od niektorých automobiliek, ktoré sa snažia predávať hybridné a elektrické vozidlá len pre to, aby nemuseli platiť pokuty za flotilové emisie, Audi zastáva inú filozofiu. Okrem používania starých batérií z elektromobilov vo svojich fabrikách či spolupráce s inými spoločnosťami s cieľom nájsť čo najekologickejšie zloženie batérie, sa automobilka zaviazala dodržiavať ciele Parížskej dohody. Do roku 2025 plánuje obsadiť svoje portfólio až 25 elektromobilmi a do roku 2050 má byť celá flotila značky bezemisná.

Obojsmerné nabíjanie čoskoro realitou

Teraz však prejdime k veci. Elektromobily sú okrem dopravných prostriedkov aj mobilnými zdrojmi elektrickej energie. Práve vďaka tomu, že ich energiu netreba nijako spracovávať, sa už spomínané spoločnosti rozhodli spojiť sily a spustiť výskumný projekt na zvýšenie energetickej efektivity domácností. Ten sa týka predovšetkým majiteľov elektrických vozidiel Audi, ktorí majú na svojom dome nainštalované solárne panely na výrobu energie. Pekné slnečné počasie môže niekedy spôsobiť, že používateľ nedokáže využiť či uchovať všetku získanú energiu. Naopak, v prípade zamračeného počasia fotovoltaický systém nedokáže vygenerovať dostatok energie na to, aby “uživil” celú domácnosť.

Tu prichádza do hry elektromobil Audi e-tron. Počas výskumu sa zistilo, že jeho plne nabitý akumulátor dokáže dodať domácnosti elektrickú energiu na celý týždeň. Áno, e-tron to dokáže! A to vďaka technológii obojsmerného nabíjania, prostredníctvom ktorej budeme môcť dodávať energiu nie len z domácej siete do auta, ale aj naopak. Bude fungovať na princípe vylepšeného “wallbox-u”, alebo inak domácej nabíjačky.

V dnešnej dobe síce ešte obojsmerné nabíjanie medzi domácou nabíjačkou a vozidlom nie je dostupné, no Audi tvrdí, že spomínaná technológia, ktorá vznikla počas spolupráce s Heger Group, má už takmer sériovú podobu. Vďaka nej bude môcť elektromobil slúžiť ako úložisko energie, ktorú môže následne využiť na jazdenie alebo ju dodávať domácnosti. Zároveň bude auto predstavovať energetickú zálohu v prípade neočakávaného výpadku elektrickej siete. Implementácia tohto riešenia môže navždy zmeniť to, ako vnímame elektromobily, a rovnako ušetriť prostriedky na chod domácnosti.

Zdroj: Audi

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAudi
Predchádzajúci článokPRVÁ JAZDA Mazda MX-30 elektromobil ktorý ide vlastnou cestou?!
Nasledujúci článokEBussy je modulárne elektrické vozidlo s dojazdom až 600 kilometrov