Domov News Porsche postaví na Slovensku novú továreň za milióny

Porsche postaví na Slovensku novú továreň za milióny

Porsche Werkzeugbau
Zdroj: Porsche Werkzeugbau

Slovensko patrí dlhodobo k najväčším producentom áut na jedného obyvateľa na svete. Každoročne je na našom území zostavených niekoľko desiatok tisíc nových vozidiel a preto sme v tejto oblasti svetovou jednotkou. Po nedávnych, dnes už neaktuálnych, informáciách, že by v našom regióne mohla výrobný závod otvoriť automobilka BMW, tu máme ďalšiu skvelú správu. Porsche sa rozhodlo, že zainvestuje 250 miliónov eur do továrne v Hornej Strede.

Pôjde tak o jednu z najvýznamnejších investícií do oblasti automobilového priemyslu na Slovensku od čias výstavby Jaguar – Land Rover v Nitre. Porsche aktuálne v Hornej Strede, neďaleko Nového Mesta nad Váhom, zamestnáva 170 ľudí. Po sfinalizovaní stavebných prác by sa tento počet mal dlhodobo navýšiť až na 1200. Druhá etapa výstavby Centra automatizácie a robotizácie automobilovej výroby Horná Streda by mala aplikovať všetky poznatky z dlhodobého výskumu a vývoja. Tamojší závod by sa tak mal začať zameriavať na spájanie dielov karosérií automobilov, navrhovanie a plánovanie výrobných liniek, testovanie kľúčových častí liniek a zabezpečovanie montáže a uvádzanie liniek do prevádzky.

Porsche Werkzeugbau Horná Streda
Zdroj: Porsche Werkzeugbau

Časť výroby karosérií automobilov bude smerovať do výskumného centra, ktoré sa tak stane aj výrobnou silou. Samotný začiatok výstavby je plánovaný na prvý štvrťrok 2024. S dokončením stavebných prác sa počíta koncom roka 2026. Projekt ďalej hovorí o výstavbe celkovo ôsmych hál, ktoré by mali tvoriť jeden celok. Technologické centrum, ktoré tým vznikne by malo mať rozličné pole pôsobnosti. Okrem spájania dielov karosérie by sa v Hornej Strede malo v budúcnosti počítať aj s výrobou podskupín karosérie, povrchovou predúpravou, linkami KTL a voskovaním, vnútornou i medzioperačnou dopravou a externou logistikou.

Porsche si týmto krokom chce upevniť pozíciu v oblasti výskumu na slovenskom trhu. Pripomeňme si, že okrem zmieneného výskumného parku je na Slovensku viacero automobiliek. Po už spomínanom parku Jaguar – Land Rover tu máme PSA v Trnave, Kia v Žiline či Volkswagen v Bratislave. Aktívne po slovenskej pracovnej sile pokukovalo BMW či dokonca americká Tesla.

Testované na zvieratách! Keď pri lakovaní áut pomáhajú aj pštrosy

Zdroj: Porsche Werkzeugbau

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokObchvat Šale je zase o kúsok bližšie k realizácii
Nasledujúci článokHyperion XP-1, ide o novodobé Pagani, Bugatti či Koenigsegg?
Som študentom Fakulty Elektrotechniky a Informatiky STU. Vo svojom voľnom čase sa venujem najmä technologickým novinkám z oblasti IT a autonómnych technológií. Sledovanie noviniek a pokrokov v automobilizme patrí medzi moje najväčšie koníčky. Najviac častu trávim sledovaním koncernu VW a taktiež elektromobilitou a vecami s ňou spojenými.