startstop

Spoločnosť Volvo potichu sťahuje dieselové motory z predaja

Podľa modelu S60 sa celá flotila vozidiel Volvo rozlúči s dieselovými motormi. Spoločnosť to avizovala už dávno, no zdá sa, že tento rok je prelomový.

Švédska automobilka Volvo pred časom uvoľnila zopár informácií o tom, že v najbližších rokoch úplne upustí od výroby a montáže dieselových motorov do svojich modelov. Podľa pôvodných plánov mali byť všetky vznetové motory stiahnuté z ponuky ešte minulý rok, ale nestalo sa tak. Tento plán sa ale s novou generáciou modelu S60 stáva realitou.

Pred niekoľkými dňami vyšlo najavo, že spoločnosť Volvo ruší vo Veľkej Británii predaj naftovej verzie svojho najmenšieho a posledného crossoveru XC40. Je však zrejmé, že na svete nebude anglický trh jediný, na ktorom sa švédska značka rozhodla urobiť takýto krok. Slovenský dovozca už tiež neponúka XC40 v dieselovej verzii.

Zmeny si všimne oko nezaujatého diváka hneď po zobrazení konfigurátoru, kde chýba naftová verzia. Hybridné dieselové motory ale naďalej v ponuke zostávajú a okrem nich zostávajú aj mild-hybridné benzínové agregáty, klasické benzínové motory aj plug-in hybridy. K ponuke sa potom v prvej polovici budúceho roka pripojí aj elektrická verzia. Podľa zákulisných informácií má rozhodnutie stiahnuť z ponuky klasické dieselové motory čisto ekonomický charakter. Štatistické údaje o predaji flotily XC40 ukazujú, že hybridná a benzínová verzia predstavovala v minulom roku až 72 percent celkového predaja vozidiel, zatiaľ čo dieselové agregáty zastúpili iba 28 percent.

Predaj dieselových motorov sa ale nedávno zhoršil v prípade iných modelov tejto značky. Nakoniec sa tieto štatistiky stali jedným z dôvodov, prečo Volvo ukončí predaj klasických naftových agregátov vo všetkých ich modeloch do konca roka. Budú teda k dispozícii iba v kombinácii s benzínovými motormi alebo mild-hybridmi a plug-in technológiou. Výber pohonných jednotiek, ktoré sú aktuálne k dispozícii zákazníkom XC40, je jedným z najrozmanitejších na trhu a upokojuje širokú škálu požiadaviek.

Najlacnejšia verzia vo výbave Momentum začína s cenovkou 32 450 €. Z výrobnej linky síce už nebudú vychádzať čisto naftové motory, ale stále si bude značka držať záruku bezpečných a kvalitných vozidiel.

Zdroj: Volvo

Exit mobile version