startstop

HAKATRON – Slováci vyvinuli aplikáciu ktorá dokáže sama nájsť kradnuté vozidlo

Skupina HAKA pomáha nielen slovenským občanom a policajtom už od roku 2016. Od tej chvíle sa im k dnešnému dňu podarilo nájsť 228 ukradnutých vozidiel. Novinkou, ktorú by sme mohli začať používať v najbližších mesiacoch je aplikácia HAKATRON.

Čo alebo kto je vlastne HAKA? Ide o pôvodne slovenský projekt, ktorý sa rozrástol aj za hranice našej malej republiky. Projekt HAKA je založený na vzájomnej pomoci ľudí, ktorých postretol rovnaký osud – ukradnuté auto. Aspoň taká bola pôvodná myšlienka autora projektu Štefana Farkaša, ktorý s projektom začínal najprv len na sociálnych sieťach. V súčasnosti sa do hľadania ukradnutých áut môže zapojiť ktokoľvek, kto má smartfón s fotoaparátom a prístupom na internet prostredníctvom aplikácie na Android, ale aj na iOS od Apple.

Ako to funguje?

HAKATRON je najnovší „potomok“ skupiny HAKA. Funguje na princípe autokamery v telefóne, ktorá sníma sníma evidenčné čísla vozidiel v premávke. Pokiaľ ich pri porovnaní s databázami odcudzených vozidiel vyhodnotí ako kradnuté, v používateľskom rozhraní ich zvýrazní červenou farbou. Používateľ aplikácie je tak upozornený, že narazil na problémové vozidlo a okamžite by mal kontaktovať políciu. Ak je EČV označená bielym rámčekom, znamená to, že vozidlo sa kontroluje. Ak je EČV označená na zeleno, znamená to, že je všetko v poriadku. Ak je EČV červená, vozidlo je v pátraní (aplikácia v takom prípade vydá zvukové i vizuálne upozornenie).

HAKA je skvelým príkladom toho, akú silu majú v skutočnosti sociálne média, hoci aj v takej malej krajine, akou nepochybne Slovenská republika je. Určite ste na Facebooku minimálne raz narazili na príspevok o ukradnutom aute, ktorý zdieľala vaša rodina či známi. V príspevku sa nachádzali fotografie a popis auta, evidenčné číslo, poprípade aj VIN číslo, výbava či ďalšie poznávacie znaky. Čím viac ľudí príspevok zdieľa, tým väčší dosah príspevok má a tým väčšia je šanca na nájdenie ukradnutého auta.

Ak si člen skupiny všimne podozrivé auto a spomenie si, že po podobnom aute bolo v skupine HAKA vyhlásené pátranie, zadá (alebo odfotí) evidenčné číslo vozidla alebo VIN číslo vozidla a aplikácia HAKA, ktorá je prepojená s databázami kradnutých áut, okamžite overí, či skutočne ide o ukradnuté auto. Ak áno, aplikácia užívateľovi oznámi, aby pozíciu ukradnutého auta oznámil polícii. O ďalšie kroky sa postará slovenská polícia sama.

Ak vozidlo kradnuté nie je, aplikácia užívateľovi oznámi, že je všetko s kostolným poriadkom. Okrem toho môže užívateľ porovnať, či záznam evidenčného čísla v databáze sedí so skutočným vozidlom. Ak je napríklad v databáze Polície Slovenskej republiky priradené evidenčné číslo k Mercedesu ML z roku 2009, no v realite je EČV nasadené na Volkswagene Golf, zrejme ide taktiež o problém, ktorý by mala riešiť polícia. Využili ste už niekedy služby skupiny HAKA?

Zdroje: Facebook startstop.sk

Exit mobile version