startstop

Ford chystá dostupný elektromobil, predbehne Teslu!?

Rok 2023 bude pre Ford významný, za pomoci Volkswagenu sa chystá predstaviť hneď niekoľko modelov. Pokúsi sa osloviť zákazníkov v takmer každom segmente, za čo najnižšiu cenu.

Zdroj: Ford

Časy, keď sa automobilky predbiehali, ktorá ponúkne väčší motor s čo možno najväčším počtom valcov sú definitívne za nami a zmráka sa už aj nad klasickými typmi pohonov, ktoré však ešte stále tvoria majoritnú väčšinu obsadenosti v autách. Automobilky sa vďaka stále prísnejším emisným normám musia viac sústrediť na vývoj nových pohonov a dnes už takmer každá ponúka aspoň jeden elektromobil.

Predaj elektromobilov rastie

Len za posledný rok v Európe vzrástol predaj elektromobilov o 25%. S rastúcou infraštruktúrou elektro-nabíjačiek, stále väčším dojazdom elektromobilov a v neposlednom rade aj nižšími cenami batérii, vzniká čoraz viac dôvodov pre kúpu elektromobilu, ktoré ich robia zmysluplnejšími. A to dokazujú aj stále vyššie predaje týchto áut v celosvetovom merítku.

Najväčším proti, je ešte stále pomerne vysoká cena a pre priemerne zarábajúceho človeka je takéto auto drahou záležitosťou. Túto skutočnosť si v plnej miere uvedomuje výrobca Ford, krorý aktuálne ponúka jediný elektromobil a to Mustang Mach-e, no ako uviedol generálny riaditeľ Fordu, Jim Farley, značka má v úmysle ponúknuť niekoľko nových elektromodelov za “ľudovejšiu” cenu. Pomôcť mu v tom má hlavne partnerstvo s Volkswagen group, ktoré prinesie americkej automobilke možnosť stavať svoje elektromobily na platforme MEB. Tá bola špeciálne vyvinutá pre elektrické vozidlá. Pôjde o klasické rodinné autá, tak samozrejme aj o crossovery a klasické SUV čím chce Ford osloviť potenciálnych kupujúcich v každom segmente. Prvé vozidlo z tejto spolupráce by malo zísť z výrobnej linky v roku 2023.

Zdroj: VW

Ceny by sa mali pohybovať v rozmedzí od 17 tisíc EUR až po hranicu zhruba 65 tisíc EUR. Na americkom trhu, kde je modrý ovál populárny najmä vďaka legendárnej sérii F, ktorá je preň kľúčová pôjde o zaujímavý krok ak zoberieme do úvahy, že až 80% všetkých predaných elektromobilov v Spojených štátoch tvorí výrobca Tesla.

Bude teda zaujímavé sledovať aké vozidla Ford v blízkej budúcnosti ponúkne a tou najočakávanejšou je práve cena. Mnohými naďalej podceňovaná elektromobilita sa tak opäť dostáva viac do popredia.

Exit mobile version