startstop

Po Bratislave bude jazdiť 24-metrový trolejbus. Aktuálne ho testujú!

Trojčlánkový 24 metrový trolejbus

Bratislava bude opäť o kúsok bližšie k modernému a ekologickému mestu. V hlavnom meste prebiehajú celú jeseň testy modernejších a ekologickejších trolejbusov.

Bratislavský dopravný podnik v októbri roku 2020 testoval hybridný trolejbus Škoda 27Tr Solaris, ktorý bol zapožičaný z Českých Budějovíc, dlhý 18 metrov. Tentokrát budeme môcť vidieť v uliciach Bratislavy aj nový testovaný trolejbus. O Jeho príchode do Bratislavy informoval predseda predstavenstva DPB Martin Rybanský.

Prvé dvere v Ružinove zadné ešte v Biskupiciach

Ide o trojčlánkový, neuveriteľných 24 metrov dlhý trolejbus Solaris Trollino 24, ktorý je zapožičaný priamo od výrobcu z Poľska. Trolejbus má kapacitu odviesť cez 200 cestujúcich. Tieto konkrétne trolejbusy sa využívajú napríklad vo Švajčiarsku alebo v Rakúsku.

Mesto spolu s dopravným podnikom už v minulosti informovali že majú záujem o nákup veľkokapacitných trolejbusov. Využitie by si mohli nájsť napríklad obsluhovaním nosnej trolejbusovej linky 201 z Dolných Honov na Hlavnú stanicu. Keďže ide o linku ktorá ide cez celé mesto a v špičke ňou cestuje množstvo cestujúcich túto variantu by obyvatelia mesta určite privítali. Všetko však uvidíme až z výsledkov testov.

Trojčlánkový 24 metrový trolejbus

 

Bratislava ekologickejšie ?

Cieľom týchto testov je podľa vyjadrenia hovorkyne dopraveného podniku Bratislava preverenie prevádzkových vlastností hybridných trolejbusov, ktoré časť trasy absolvujú jazdou na betérie a časť pod trolejovým vedením. V priebehu tohto roka pripravil DPB aj zámer eurofondového projektu na nákup nových trolejbusov. V rámci tohto projektu by chcelo mesto zakúpiť aj 16 takýchto veľkokapacitných 24-metrových trolejbusov s prídavným batériovým pohonom. Veríme, že sa to podarí zrealizovať čo najskôr a Bratislava bude opäť o kúsok bližšie k modernému a ekologickému hlavnému mestu.

Exit mobile version