startstop

Českí hasiči majú zariadenie ktoré dokáže vodou prerezať stenu!

Hasičský útvar v závode Mladoboleslavskej Škody, dostal špeciálne vozidlo na boj s požiarom. Je vybavené tým najmodernejším vybavením! Systém Colddut Cobra je v našich končinách jedinečnosťou.

Štvornápravový kolos Scania dodala spoločnosti česká spoločnosť Kobit THZ. Osemkolesový špeciál je navrhnutý špeciálne pre potreby zásahu v náročných podmienkach rozsiahleho areálu výrobného závodu Škoda. Množstvo veľkých závodov disponuje vlastným hasičským útvarom aj na Slovensku, vyplýva to zo zvýšených bezpečnostných požiadaviek. V prípade veľkých továrni hrozí totiž riziko komplikovaného požiaru v dôsledku veľkého množstva strojových zariadení, taktiež sa v areáli zdržuje kvantum koncentrovaných zamestnancov a je potrebné zabezpečiť ich bezpečnosť.

Hasičské útvary respektíve zbrojnice v areáli súkromnej fabriky často disponujú tým najlepším vybavením. Inak tomu nie je ani v prípade spoločnosti Škoda Auto. Tá sa podľa portálu auto.cz, už v minulosti chválila prieskumnými robotmi či dronmi.

Výnimočný Špeciál

Nová cisternová striekačka s označením CAS 40/13000/1000 S1VH, ako základ poslúžil podvozok Scania 500 B8x4NB s rázvorom 4150 milimetrov. Poháňaná je dvojica zadných náprav, vzduchovým odpružením a kotúčovými brzdami disponujú všetky štyri nápravy. Vozidlo má dĺžku 11 metrov a o jeho pohon sa stará neuveriteľný, trinásť litrový radový šesťvalec. Jeho výkon je 368 kW čiže 500 koní a ohromujúci krútiaci moment 2550 Nm, výkon je prenášaný prostredníctvom dvanásťstupňového automatu.

Do početného špeciálneho vybavenia patrí teleskopický stožiar s LED reflektormi a termokamerou. Vozidlo je vybavené nádržou na vodu s objemom 13 000 litrov a ďalších 1 000 litrov na penidlo. Čerpadlo je schopné pretlačiť 4 000 litrov vody za minútu, tlakom 10 barov. Najväčší rešpekt však vzbudzuje zariadenie Coldcut Cobra.

Moderná technológia

Jedná sa o pištoľ respektíve trysku ktorá je schopná efektívne prerezať prakticky akýkoľvek materiál. Jedinečná technológia predstavuje menšiu revolúciu v spôsobe hasenia požiarov z vonku. Po detekovaní a lokalizovaní vnútorného požiaru v uzavretom priestore môžu hasiči vykonať prvotný zásah bez nutnosti vstupovať do priestoru. Vďaka tomu sa nevystavia zvýšenému riziku a požiar sa zbytočne nerozšíri prípadne nenaberie na sile.

Cobra dokáže efektívne prerezať dieru do 150 mm betónu v priebehu 90 sekúnd, do 40 sekúnd sa prereže 10 mm hrubou vrstvou ocele a 10 mm skla zvládne za 30 sekúnd. Po prerezaní materiálu nasleduje koncentrované hasenie prípadne ochladzovanie bez zbytočného prísunu kyslíka do priestoru.

Technológiu v súčasnosti testuje viacero hasičov po celom svete a v mnohých prípadoch je už aj súčasťou ich výbavy. Na Slovensku, zatiaľ podľa našich informácií, takúto technológiu nemáme.

Exit mobile version