startstop

Audi SQ5 prichádza opäť s dieselom

Audi SQ5 TDI

Po modelovej obmene s faceliftom postupne prichádzajú do ponuky Audi SQ5 nové motory. S tým, s čím začala už prvá generácia, teda vysokovýkonným dieselom s označením SQ5, sa tu stretávame opäť. A stále to zostáva diesel, s miernymi zmenami a pre niekoho aj bohužiaľ stále rovnakým výkonom.

Ponuka vysokovýkonných dieselov sa postupne zmenšuje. Už si neobjednáte ani veľké SQ7 a SQ8, skončil aj Touareg V8 a končia aj Land Rovery s V8 dieselovými motormi. Skončilo aj BMW s 50d motormi. Jednoducho dnes trend vznetovým motorom nepraje. Audi tak zostáva s SQ5-kou a vznetovými S modelmi jedným z mála v ponuke. Ešte je tu síce aj BMW M340d či Alpina D3 a D5S.

Ale späť k SQ5. Tá využíva stále trojlitrový V6 TDI s 341 k a rovnými 700 Nm. Teda voči predchodcovi žiadna zmena, aspoň nie v oblasti čísel. Samozrejmosoťu je pohon všetkých kolies a 8-stupňový automat. Zrýchlenie z 0 na 100 km/h zvládne za 5 sekúnd, to je zlepšenie o 0,1 sekundy voči verzii pred faceliftom.

Vylepšený motor

Kto by chcel lepší zvuk, Audi ponúka aj generátor zvuku a tak môže vaša SQ5 znieť aspoň z reprákov o niečo lepšie. Motor však dostal nejaké zmeny, ako napríklad piesty z kovanej ocele. Maximálny vstrekovací tlak je 2 500 bar a vstrek dokáže rozdeliť až do 8 rôznych dávok za cyklus. Namiesto chladičov vzduch/vzduch je už modernejšie chladenie vzduch/kvapalina. To zlepšuje odozvu na plyn. Moderná doba je aj o použití 48 V mild-hybridného systému a podľa automobilky dokáže znížiť spotrebu až o 0,7 l/100 km.

K tomu si pripočítajte elektrický kompresor po vzore SQ7, ktorý sa dokáže za 300 milisekúnd roztočiť na 65 000 ot./min. a dostávate bleskurýchle odozvy na plynový pedál. Za príplatok môžete mať športový diferenciál alebo vzduchové pruženie.

Bohatá je aj sériová výbava. V štandarde tak máte LED svetlá (Matrix zostáva za príplatok), športové sedadlá (avšak už nie z Alkantary) a digitálny displej pred vodičom. Množstvo príplatkov je stále obsiahle, napríklad head-up displej, masážne sedadlá alebo ich odvetrávanie. Rozdiely sú tiež v exteriéri, kde máme iný nárazník či matné prvky. K prvým zákazníkom sa vynovené Audi SQ5 dostane začiatkom jari 2021.

Exit mobile version