startstop

ABT Cupra Formentor – viac výkonu, viac radosti?

Úpravcovskú spoločnosť ABT zrejme nie je potrebné veľmi predstavovať. Špecialisti na VW Group sa aktuálne pustili do toho najlepšieho, čo je k dispozícií. Do portfólia pribúda Cupra Formentor.

Cupra Formentor je aktuálne najnovším modelom VW Group. Ako sa dalo očakávať, potenciál toto vozidlo rozhodne má a teraz prichádza s upravenou verziou od spoločnosti ABT. Formentor tak nasleduje svojich koncernových bratov v podobe Audi Q5 55 TFSIe a modifikovaný kombik Audi RS4 performance.

Upravený formentor po novom bude stáť na 20“ zliatinových diskoch Sport GR s povrchovou úpravou diamantmi. Kolesá sú samozrejme voliteľné a k výberu budú aj v matnom čiernom prevedení. Pokiaľ by však ani jedny nepadli vášmu gustu tak nemecký úpravca bude mať v ponuke aj „štandardné“ 20“ disky FR a 19“ disky DR a ER-C.

Okrem iného Cupra Formentor od ABT dostala aj nový výfukový systém, ktorý nie len zlepšuje kompletný zvukový prejav vozidla, ďalej vozidlo dostalo aj koncovky výfukov s priemerom 102 mm a sadu pružín, ktorá znižuje svetlú výšku až o 35 mm adaptívneho podvozka.

Čo všetko sa udialo pod kapotou? Vďaka novej riadiacej jednotke motora ABT Engine Control (AEC) dosiahol nemecký úpravca ABT Sportsline veľmi slušných čísiel. Z 2,0-litrového štvorvalca TSI sa podarilo vytlačiť o 44 kW / 59 koní viac a o 50 Nm krútiaceho momentu navyše. Finálny výkon tak je 272 kW / 365 koní a maximálny krútiaci moment je 450 Nm. Vďaka týmto parametrom dokáže ABT Cupra Formentor zrýchliť z pokoja na 100 km/h o 0,3 sekundy rýchlejšie. Namiesto 4,9 sekundy to Formentor dokáže za 4,6 sekundy. Maximálna rýchlosť je stále elektricky obmedzená na 250 km/h.

Keď sa za touto hodnotou obhliadneme trošku hlbšie, tak 4,6 sekundy je naozaj zaujímavá hodnota zrýchlenia. Akcelerácia ABT Cupra Formentor sa dokáže vyrovnať coupéčku Porsche Boxster GTS s manuálnou prevodovkou. Znova sa potvrdilo, že aj SUV-čka dokážu byť rýchle a dokážu konkurovať coupéčkam.

Exit mobile version