startstop

ABT Sportsline a Škoda Scala Edition S – naozaj okulahodiace spojenie

Úpravca ABT po novom spojil sily s Mladoboleslavskou automobilkou a svetu prinášajú agresívnejšiu Škodu Scala Edition S. Za novinku si priplatíme a budeme sa pohybovať na úrovni hot-hatchov.

Mnoho ľudí sa pýtalo, či Škoda príde s ostrou verziou hatchbacku Scala. Decentné úpravy od spoločnosti ABT Sportsline sa k nej približujú, no hot-hatchom to nazvať moc nemôže. Dohromady vznikne iba 500 kusov a cena týchto limitiek je takisto trošku „cez“.

Scala Edition S vychádza z verzie Scala Monte Carlo. Úpravca ABT sa špecializuje na extrémne úpravy koncernových vozidiel a svoj kumšt zohľadnili aj v tomto počine. Podvozok sa zmenšil o 15 mm a pribudli 18“ disky kolies charakteristické pre ABT. Chýbať nemôže ani predný a zadný štýlový RS nárazník, či koncovky výfuku.

Ruku na srdce, úprava sa naozaj vydarila a vozidlo je schopné konkurenčného boja v tomto segmente. Pre krajší efekt je vozidlo odeté do červeno-čiernej kombinácií, ktorá znova vychádza z verzie Monte Carlo. Na výber bude z troch lakov karosérie – červená Velvet Red, čierna Magic Pearl Black a šedá Steel Gray.

Čo sa však bude nachádzať pod kapotou? Pod ňou nájdeme najdynamickejší motor, ktorý Scala ponúka. Je ním 1,5-litrový štvorvalec TSI. Auto pôvodne disponovalo výkonom 110 kW / 150 koní a krútiacim momentom 250 Nm. Chlapci z ABT sa však so srdcom Scaly pohrali a vykúzlili z neho 140 kW / 190 koní. Motor je štandardne spriahnutý so 6-stupňovou manuálnou prevodovkou. Maximálka je elektricky obmedzená na 220 km/h a Scala z pokoja na 100 km/h vyštartuje v priebehu 8,2 sekundy.

Scala Edition S jemne zasiahol do ponuky hot-hatchov a to hlavne vďaka zvučnému menu, akým ABT Sportsline určite je. Aj tu si za značku priplatíte. V Nemecku bude upravená Scala stáť 33.790 €. Základná Scala 1.5 TSI Monte Carlo vychádza na 27.550 €. Pokiaľ by ste chceli ísť do niečoho väčšieho a priestrannejšieho a nevadil by Vám dovoz vozidla z Nemecka, tak tu sa Octavia RS predáva za necelých 40.000 eur.

Exit mobile version