startstop

Ako chce Porsche zachrániť ľadovce ? Investovalo už viac ako milardu.

Stuttgartská automobilka je známa po celom svete a mnoho ľudí sníva o vozidlách tejto značky, pretože prinášajú skvelý zážitok z jazdy. Ako chce prispieť k zlepšeniu klimatickej situácie ?

Porsche 911 GT3

Porsche však ako veľmi významný hráč na celosvetovom trhu dbá aj na globálne dôsledky a aktuálnu klimatickú situáciu, ktorá sa javí ako nie veľmi priaznivá. Preto sa rozhodli investovať už viac ako miliardu eur do dekarbonizácie a výskumu e-palív. Uhlíková neutralita je veľmi významnou témou dneška a pre budúcnosť sa javí ako povinnosť. Čo však automobilka chce zachovať sú spaľovacie motory.

Majú odvážný cieľ

Ak všetko pôjde podľa plánu, vývoj nám môže zaručiť takzvané syntetické e-palivá, ktoré by mohli poháňať spaľovacie motory v budúcnosti s výrazne nižšou uhlíkovou stopou. Porsche sa snaží investovať do tejto problematiky, kde podľa šéfa vedy a výskumu značky problémom nie je spaľovací motor. Problém je palivo, ktoré je v motore spaľované.

Porsche Taycan Cross Turismo

Dr. Michael Steiner (šéf výskumu) tvrdí, že je možné ukázať nádej pre spaľovacie motory. E-palivá sú realizovateľnou technológiou pre budúcnosť. Stále sa nájde kopec pochybovačov a ľudí, ktorí neveria tejto možnosti ekologickejších palív pre spaľovacie motory.

Preč so spaľovacími motormi ?!

Krajiny ako Veľká Británia zakazujú predaj vozidiel poháňaných benzínom a naftou od roku 2030 a sústredia sa najmä na elektromobilitu. Automobilka chce dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2030 a snaží sa úplne nevymazať spaľovacie motory v svojich modeloch práve prostredníctvom e-palív.

Porsche Boxter

Motory Porsche podliehajú neustálemu vývoju a sú čoraz viac efektívnejšie, k čomu by mohlo prispieť spomínané ekologické palivo.S takýmto druhom paliva by štandardné modely Porsche ale aj hybridné modely mohli jazdiť s úplne minimálnou uhlíkovou stopou.

Vďaka výskumu môžeme dospieť k výsledkom, ktoré by dokázali zachrániť život spaľovacích motorov aj v budúcnosti. Nesmieme zabúdať na klimatické zmeny, ale Porsche sa snaží spojiť oba ciele a nájsť spoločné riešenie. A ešte jedna pozitívna správa pre milovníkov legendárnej značky. 911-ka bude až úplne posledná v poradí elektrifikácie.

Porsche 911 GT3
Exit mobile version