startstop

Hyundai Staria – konečne MPV, ktoré zaujme!

Mestské MPV Hyundai Staria zaujme svojich potenciálnych zákazníkov hlavne svojím atypickým dizajnom. Dokáže okrem vytŕčania z radu zaujať?

Kategória MPV vozidiel pomaličky ale isto vymiera. Tam, kde voľakedy kraľovali, dnes dominujú luxusné SUV s luxusnými dodávkami. Japonská automobilka Hyundai však na túto triedu ešte nezanevrela. Aktuálne sa svetu predstavuje inovatívny model Staria. Do povedomia zákazníkom sa chce dostať hlavne vďaka novému dizajnu, ktorý v tejto triede nie je moc vídaný. Aby však model nebol prekombinovaný, tak Staria bude taktiež úžitkovým autom. Do úvahy pripadá dvojmiestna verzia s extrémne veľkým nákladným priestorom.

Ako sa však adaptuje na konkurenciu? VW Multivan a Mercedes-Benz triedy V boli spočiatku dodávky, teraz sú z nich luxusné priestranné vozidlá. Staria dokáže prekvapiť svojim charakterom. Spája minimalizmus s futurizmom. Zrejme aj preto na prvý pohľad vyzerá ako nejaký koncept. Dizajnéri vozidla boli inšpirovaní kozmickou loďou a bol uplatnený štylistický jazyk „inside-ou“ – čo vo voľnom preklade znamená „naruby“. Už základná verzia sa odlíši od všetkého ostatného hlavne jej originálnou maskou a integrovanými svetlami, či svetelnou lištou pozdĺž celej šírky kapoty.

Z bočnej strany má Staria zníženú líniu. To zaručí dobrý výhľad a svetelnosť kabíny. Zadné vertikálne svetlá lemujú celé výklopné dvere. Novinka dostala high-tech kokpit s veľkým digitálnym displejom o veľkosti 10,25“. Napravo od prístrojovej dosky sa nachádza displej s dotykovým ovládaním a tlačidlá na volič prevodovky.

Nový Hyundai Staria bude dostupný v širokej škále konfigurácií. Od klasickej dvojmiestnej dodávky až po luxusné 7,9 a 11-miestne verzie Premium. Podľa mriežky budú všetky MPV poháňané tradičnými spaľovacími motormi. Detailné motorizácie žiaľ zatiaľ nepoznáme. Veľa modelov v tomto segmete žiaľ padli za obeť stále prospešným crossoverom. Tento segment žiaľ potrebuje nakopnúť a práve takéto štýlové MPV svet potrebuje.

Celosvetovú premiéru budeme môcť sledovať v digitálnej forme niekedy v priebehu prvého polroku. Ďalšie detaily si Hyundai zatiaľ necháva pre seba. Niet pochýb, že Staria by mala byť príjemným spestrením aj nášho trhu.

Exit mobile version