startstop

Nová Škoda Kodiaq je na svete! Prešiel modernizáciou a dostal nové komfortné prvky.

Česká automobilka Škoda dnes predstavila faceliftovanú verziu svojho prvého SUV Škoda Kodiaq. Čo všetko sa zmenilo a čo nové môžeme očakávať?

Po štyroch rokoch pôsobenia úspešného SUV modelu Kodiaq sme sa dočkali facelift verzie, ktorá dostala po prvý krát Full-LED Matrix svetlomety. Špičkové Full-LED Matrix svetlá  majú prispôsobené špecifické režimy osvetlenia. Napríklad pre mesto, diaľnicu dokonca aj do dažda a hmly. Môžete si dovoliť aj jazdu s diaľkovými svetlami bez toho aby ste oslňovali oproti idúcich vodičov. Tieto funkcie Full-LED Matrix svetiel ocení nejeden vodič. Svetlomety sa zmenili aj tým, že sú užšie a spolu s hmlovými svetlami vytvárajú vzhľad ,,štyroch očí”.

Posvieťme si na to!

Štandardné LED svetlomety disponujú samostatnými LED modulmi pre tlmené, diaľkové, denné a aj obrysové či smerové svetlá. Hmlové svetlomety, ktoré sú umiestnené nižšie sú vybavené halogénovými žiarovkami. Nová predná časť, zvýšená kapota motora a výraznejšia maska chladiča tiež dodávajú jedinečný vzhľad modelu Kodiaq.

Zmenil sa aj predný nárazník, ktorý je lakovaný vo farbe vozidla a trojrozmerne tvarovaný. Na spodnej časti má prieduchy vzduchu s kryštalickou štruktúrou a bočné prvky v tvare písmena L. Vďaka všetkým dizajnovým zmenám na prednej časti sa optimalizuje aerodynamika a dodávajú robustnejší vzhľad.

Úplne nový zadný spojler v lesklej čiernej farbe vizuálne predlžuje karosériu a taktiež zlepšuje aerodynamiku. V spojleri sa nachádza tretie brzdové svetlo. Zadné svetlá sú užšie a ostrejšie tvarované. Od línie Active sú vybavené technológiou Full-LED a od verzie Ambition sú súčasťou dynamické smerovky a vytvárajú animovaný uvítací efekt. Vyznačujú sa kryštálovou štruktúrou a majú typickú grafiku, že svietia v tvare písmena C.

Samozrejme ale takmer všetky línie modelu Kodiaq sú inak vybavené a majú inak tvarované nárazníky. Hliníkové obklady definujú vzhľad offroad pri líniách Active, Ambition a Style. V ponuke sa nachádzajú aj ďalšie výbavy ako sú aj L&K, Sportline a RS. Okrem toho nová Škoda Kodiaq ponúka aj nové disky z ľahkej zliatiny s priemerom od 17 do 20 palcov.

Interiér na vyššej úrovni

V interiéri okrem nových dekoračných obkladov na palubnej doske pribudli aj dodatočné kontrastné stehy, ktoré sa tiahnu po celej prístrojovej doske a tiež nové obloženie dverí. Prvý krát v modely Kodiaq sú na želanie k dispozícii pre vodiča a spolujazdca ergonomické, elektricky ovládateľné sedadlá s ventiláciou a masážnou funkciou. Zaručené pohodlie aj na dlhšie cestovanie. LED ambientné osvetlenie dostalo tiež rozšírené funkcie.

Nové dekoračné lišty na prístrojovom paneli a na dverách so vzhľadom brúseného hliníka nájdete vo výbave Ambition. V dizajne Linear Diamonds vo výbave Style. Pri verziách L&K a Style sú chrómové obruby. Ambientné osvetlenie ponúka na výber 10 farieb a iluminuje aj priestor na nohy. Sú ale dostupné v sériovej výbave iba pri verziách L&K, Sportline a RS. Pri výbave Ambition a Style je ambientné osvetlenie dostupné na želanie. Odkladacie priestory sú osvietené bielou farbou.

Dvojramenný volant ponúkajú verzie L&K a Style. RS a Sportline sú vybavené trojramenným športovým volantom, ktorý je na výber za príplatok. Do interiéru nového Kodiaqu sa nasťahoval aj virtuálny kokpit s uhlopriečkou 26cm (10,25-palca) so štyrmi rôznymi zobrazeniami, verzia RS ho má od základu.

Displej infotainmentu najnovšej generácie má najväčší rozmer až 9,2-palcov. Bezdrôtové pripojenie smartfónov umožňujú funkcie Wireless SmarLink, Apple CarPlay, Android Auto a MirrorLink. Rozšírené sú aj asistenčné systémy, ktoré chránia posádku a prídavné zadné senzory upozorňujú na hroziaci náraz iného vozidla zozadu. S aplikáciou MyŠkoda máte prístup k vozidlu aj na diaľku a dá sa vozidlo odomknúť, zamknúť a aj zobraziť polohu vozidla či aktivovať výstražné svetlá a zvukový signál aby ste vozidlo rýchlejšie našli na parkovisku.

V rámci novej modernizácie sa vylepšil aj voliteľný Canton Soundsystem, ktorý má aktuálne namiesto 8 reproduktorov až 10. Dva nové reproduktory pribudli v čalúnení predných dverí. Centrálny reproduktor v prístrojovom paneli a subwoofer v batožinovom priestore ostal.

Nový Kodiaq je vybavený tiež bezdrôtovým nabíjaním alebo aj prostredníctvom konektorov USB-C, ktorý sa nachádza aj na spätnom zrkadle pre kameru.

Motorizácie

Motory modelu Kodiaq pochádzajú z novej generácie EVO. Dostupné sú dva naftové a tri benzínové motory s výkonom od 110 kW (150 koní) do 180 kW (245 koní). Naftové motory sú vybavené systémom Twindosing čistenie výfukových plynov, čo znižuje až o 80 percent emisie. Jediný motor 1.5 TSI sa vyrába s 6-stupňovou manuálnou prevodovkou a iba s pohonom predných kolies. Ostatné motory disponujú už v štandarde 7-stupňovou automatickou prevodovkou DSG a od výkonu 140 kW (190 koní) aj pohon všetkých kolies.

Najsilnejšia verzia motora TDI má dokonca ľahšie hliníkové piesty a kvapalinou chladené turbodúchadlo. Motor 2.0 TDI s výkonom 110 kW (150 koní) je dostupný aj s pohonom predných kolies alebo aj pohonom všetkých kolies. Najvýkonnejší naftový motor 2.0 TDI s výkonom 147 kW (200 koní) poháňa už v štandarde všetky kolesá.

Kodiaq RS

Športová verzia RS dostala ešte vyšší výkon a zároveň nižšiu hmotnosť. Pod kapotou sa skrýva motor 2.0 TSI 180 kW (245 koní) a dodáva modelu Kodiaq RS na výkonnosti. V porovnaní s doterajším naftovým motorom 2.0 TDI, ktorý poháňal Kodiaq RS má zvýšený výkon o 5 koní a o vyše 60 kilogramov menšiu hmotnosť.

Exteriér dostal špecifický športový predný nárazník a 20-palcové kolesá Sagitarius. Interiér športového SUV ponúka naďalej športové sedadlá s čiernymi poťahmi Suedia a červeným prešitím ako aj čalúnenie dverí a typické detaily RS.

Škoda Kodiaq 2021 sa na trh dostane už od Júla tohto roku.

Exit mobile version