startstop

Lamborghini Terzo Millennio – elektrické, no stále Lambo !

Začiatkom tohto mesiaca Lamborghini predhodila ukážku toho, o čom sme si mysleli, že by mohlo byť hybridným nástupcom Huracanu. Ukázalo sa, že tvorcovia to dotiahli omnoho vyššie. Lamborghini predstavilo tento nadčasový prízrak, Terzo Millennio.

Priekopnícka a inovatívna tradícia, ktorú prináša so sebou známa značka Automobili Lamborghini, hľadí do budúcnosti s vizionárskym stanoviskom a prináša extrémne hodnoty ,,vlastnej DNA”. Na plánovanie svojej cesty prostredníctvom elektrického superšportového vozidla Lamborghini, museli najprv zhrnúť požiadavky tretieho tisícročia z hľadiska využitia energie a inovatívnych materiálov, ktoré zabezpečia najcitlivejší a najvyšší zážitok z jazdy.

Lamborghini Terzo Millennio bude stavať na štyroch dôležitých pilieroch: Energia, inovácia v materiáloch, architektúra hnacieho mechanizmu a zvuk v spojení s emóciami.

ENERGIA

Športové auto budúcnosti využíva elektrinu namiesto benzínu. Elektrické systémy vytvárajú vysoký výkon a ponúkajú niekoľko zaujímavých možností, ako aj možnosť obnoviť kinetickú energiu a využiť ju na maximum. S cieľom čo najlepšie zúžitkovať nové šance ponúkané elektrifikáciou, musí byť akumulačný systém silovo orientovaný a symetrický, aby sa umožnila vysoká výkonnosť a čo najviac zúžitkovať energiu. Aby sa táto príležitosť využila, súčasné batérie nestačili a je potrebný veľký skok dopredu: cieľom Lamborghini je vyvinúť nevídaný superkondenzátor, ktorý dokáže uzavrieť medzeru s konvenčnými batériami z hľadiska energetickej hustoty a zachovať vynikajúcu koncentráciu výkonu.

INOVATÍVNE MATERIÁLY

Lamborghini sa zameriava na zníženie hmotnosti a zvýšenie dostupnosti elektrickej energie za použitia štrukturálnych kompozitov na skladovanie elektrickej energie ako nabíjateľnej batérie. Cieľom je zlepšiť technológiu nanomateriálov, rozptýliť nanopotémy v paneloch založených na CFK, schopných uchovávať elektrickú energiu a zároveň využiť naplno telo a konštrukciu automobilu. Súčasne sa projekt zameriava na kombináciu technológie s cieľom nepretržite monitorovať celú štruktúru uhlíkových vlákien, či už viditeľnú alebo neviditeľnú, s koncepciou monitorovania zdravia: cieľom spoločnosti je poskytnúť Terzo Millennio možnosť kontrolovať svoju vlastnú kondíciu – sledovanie a detekcia prasklín a poškodení, ktoré sa môžu vyskytnúť po nehode, v celej svojej štruktúre, pričom obmedzuje alebo znižuje na nulu riziká spojené s aktuálnym šírením trhlín v sieti uhlíkových vlákien.

ARCHITEKTÚRA HNACIEHO MECHANIZMU

Jednou z najzaujímavejších výhod každého elektrického pohonu je napájať energiou celý systém vyrobený z niekoľkých elektrických strojov, a to len pomocou drôtov. Cieľom Lamborghini je využiť túto šancu na spracovanie krútiaceho momentu a preniesť ho priamo do kolies, čím sa umožní, tvarovanie karosérie podľa potrieb dizajnu a samozrejme aerodynamiky. Výzvou, ktorej  bude treba čeliť, je vyvinúť technológiu vhodnú na zvýšenie hustoty výkonu elektrického motora v kolesách na úroveň, ktorú si zaslúži super športové auto 4WD, čím sa zároveň udrží hmotnosť ,,zavesenej masy elektriny“ pod kontrolou. Príležitosti brané zo stránky váhy, aerodynamiky a dizajnu sú také obrovské, že stojí za to skúmať realizovateľnosť ďalšieho vývoja.

ZVUK A EMÓCIE

Prijatie elektrickej hnacej sústavy vyžaduje definovanie zvuku, ktorý by mohol nahradiť zvuk súčasnej V12. A priznajme si, to je veľmi náročná úloha. Nikto nebude chcieť tiché Lambo. Je potrebné hĺbkové štúdium, s cieľom posúdiť všetky alternatívy vyplývajúce z nového hnacieho agregátu, hľadajúc každú príležitosť na vytvorenie unikátneho zvuku pre Terzo Millennio. Vizionársky dizajn je výrazom úplne novej aerodynamiky a architektúry. Každý detail je navrhnutý tak, aby prúd toku vetra dokonale oplýval túto taliansku nádheru. Automobil Lamborghini sa pokúša pristupovať k procesu elektrifikácie nekonvenčným spôsobom, pričom koncept automobilu je radikálny v energetickom manažmente, v tele, v architektúre a v dizajne, v súlade s tradíciami Lamborghini.

 

Exit mobile version