startstop

Najrýchlejšie autá sveta ovládli elektromobily ! Pozrite si rebríček TOP 10.

Aspark OWL

Nebolo to až tak dávno, čo zrýchlenie elektromobilov pôsobilo neskutočne a viac ako elektrizujúco. Aj napriek ťažkým oloveným batériám a elektromotorom bol výkon a zrýchlenie ako z inej planéty. Pokrok v technológii znamená, že v dnešnej dobe si najrýchlejšiu jazdu vyžaduje napájanie práve z batérie a práve rýchlosti dominujú elektromobily.

Elektromobily majú teraz navrch nad autami s konvenčnými spaľovacími motormi, minimálne čo sa zrýchlenia týka. V tomto článku sa pozrieme na 10 najrýchlejšie akcelerujúcich elektrických modelov. Ide o vozidlá, ktorými môžete už dnes vyraziť zo showroomu ale aj také, ktoré majú prísť v najbližších mesiacoch a rokoch.

10. Lotus Evija

Keď Lotus konečne odhalí oficiálne údaje o výkone svojho hyperauta s výkonom 1923 koní, je dosť pravdepodobné, že sa v tomto zozname posunie o niečo vyššie. Do tej doby si budeme musieť vystačiť s bezpochyby pesimistickým tvrdením britskej firmy „menej ako tri sekundy“. Maximálna rýchlosť nového Lotusu by mala atakovať hranicu 320 km za hodinu. Bez ohľadu na realitu bude Evija pravdepodobne jednou z najzaujímavejších vozidiel  aj vďaka špičkovej pohotovostnej hmotnosti 1700 kg. Takisto zaujme aj starostlivo vyvinutým jazdným režimom navrhnutým tak, aby maximalizovali obrovský výkonový potenciál.

Lotus Evija

POKRAČOVANIE NA ĎALŠEJ STRANE

9. Nio EP9

Môžete tvrdiť, že Nio by na tomto zozname nemalo byť. Čo skratka EP znamená ?-“Experimental Prototype”. Spoločnosť podporovaná Čínou napriek tomu vyrobila a predala 16 exemplárov vozidla s pohonom všetkých kolies a výkonom 1341 koní. Navyše je držiteľom rekordu na okruhu Nürburgring pre sériové vozidlo (6 minút 45,9 sekundy). V skutočnosti je práve trať to miesto, kde Nio vyniká. Keďže bol vyrobený podľa špecifikácií FIA LMP1, je to skutočne mierne zamaskovaný pretekár, a preto je tak trochu „sklamaním“ čas 2,7 sekundy pri zrýchlení z 0 na 100 km za hodinu.

Nio EP9

POKRAČOVANIE NA ĎALŠEJ STRANE

8. Porsche Taycan Trubo S

Skutočne nie je možné zveličiť význam modelu Taycan, ktorý je jedným z mála automobilov na tomto zozname navrhnutých a vyrobených osvedčeným výrobcom automobilov. Aj keď väčšina z nich prichádza s divokými cenami a v obmedzenom počte, Porsche je sériovo vyrábaný model, ktorý je rovnako použiteľný ako modely so spaľovacím motorom. Turbo S zrýchli z pokoja na 100 km za hodinu za 2,6 sekundy. Jeho maximálna rýchlosť je obmedzená na 260 km za hodinu. Pôsobivejšie je pútavé ovládanie a hĺbka inžinierstva, vďaka ktorým sa tu cítite rovnako ako v Porsche 911.

Porsche Taycan Turbo S

POKRAČOVANIE NA ĎALŠEJ STRANE

7. Tesla Model X Plaid

Zdá sa byť trochu absurdné, že sedemmiestna Tesla Model X s vysokým výkonom prekoná rýchlosť 100 km za hodinu za kratší čas, než Porsche Taycan. Na chvíľu sa nad tým zamyslite. Ide o 2,5-tonové SUV potiahnuté kožou, ktoré dokáže akcelerovať rýchlejšie ako väčšina supervozidiel. Bez ohľadu na spôsob pohonu. Kľúčom k prekvapivej rýchlosti modelu Tesla je nová zostava trojice motorov s výkonom 1006 koní, ktorú zdieľa s modelom S Plaid. To umožňuje tomuto sedemmiestnemu autu s pohonom všetkých štyroch kolies zrýchliť z 0 na 100 km za hodinu za prekvapivých 2,5 sekundy.

Tesla Model X Plaid

POKRAČOVANIE NA ĎALŠEJ STRANE

6. Faraday Future FF91

Čínsky start-up Faraday tvrdí, že k výrobe automobilov pristupuje odlišne, čo pripomína aj technologických gigantov, ako je napríklad Apple. Svoj veľký sedan FF91 považuje za ideálny spôsob ako ukázať svoje schopnosti v automobilovom priemysle. Platformu poháňa jej trojica motorov s výkonom 1035 koní a zrýchlenie z 0 na 100 km za hodinu dosiahne za 2,2 sekundy. V súčasnosti sa neplánuje jeho uvedenie do Európy, v USA však bude cena zahájená začiatkom tohto roka od v prepočte  100 000 eur.

Faraday Future FF9

POKRAČOVANIE NA ĎALŠEJ STRANE

5. Pininfarina Battista

Pod kapotou z uhlíkového vlákna je uložená rovnaká pohonná jednotka ako v Rimac C Two. So štyrmi motormi a kombinovaným výkonom 1877 koní je výkon naozaj vysoký. Hoci oficiálne čísla ešte neboli zverejnené, zainteresované osoby počítajú s dvojsekundovým časom z 0-100 km na hodinu. Napriek tomu, že sú v Pininfarine úzko prepojené s Rimacom, zdieľajú iba asi 50% svojich komponentov. Takže ak sa stanete jeden zo 150 kupujúcich Pininfariny, dostanete celkom unikátne vozidlo za 2 milióny libier. Táto astronomická cena zahŕňa však aj školenie vodičov vo vozidle Formule E, prevádzkovanom materskou spoločnosťou Mahindra.

Pininfarina Battista

POKRAČOVANIE NA ĎALŠEJ STRANE

4. Tesla Model S Plaid 

Model S je nepochybne najpôsobivejším autom v tomto zozname. Pretože nejde o supervozidlo vo výške niekoľkých miliónov eur, ktoré je vyrobené z unikátnych materiálov a v astronomických číselných hodnotách. Príchod novej verzie Plaid znamená, že zajtra môžete ísť k predajcovi Tesla a môžete si ju rovno kúpiť. V novej verzii Plaid s výkonom 1006 koní dosiahnete zrýchlenie z 0 na 100 km za hodinu z a 1,99 sekundy. Nový minimalistický interiér s vyrezaným „volantom“ nebude všektým úplne podľa vkusu. Ovládateľnosť je stále rovnako dôležitá ale pravdepodobne nenájdete štvordverové rodinné auto so zrýchlením ako je Tesla Model S Plaid.

Tesla Model S Plaid

POKRAČOVANIE NA ĎALŠEJ STRANE

3. Tesla Roadster 

Roadster druhej generácie, ktorý je oneskorený a obklopený humbukom, je ambicióznym modelom aj podľa štandardov Tesly. Štvormiestne “superauto” je poháňané batériou s výkonom 200 kWh, ktorá je prepojená s tromi elektromotormi (jedným predným a dvoma zadnými). Tie poskytujú celkový výkon okolo 1 000 koní (spoločnosť nezverejnila presné čísla). Šprint z 0 na 100 km za hodinu je údajne len 1,9 sekundy a najvyššia rýchlosť je vyššia ako 250 km za hodinu. Nepochybne najpozoruhodnejšie čísla sú dojazd až 1000 km a cena bude zhruba 220 000 eur. Podľa aktuálnych správ model Tesla Roadster môže, ale aj nemusí doraziť v roku 2022.

Tesla Roadster

POKRAČOVANIE NA ĎALŠEJ STRANE

2. Rimac C Two 

Rimac je v sektore elektrických športových vozidiel stálicou. Divoký model C Two je druhým výrobným modelom chorvátskej firmy. Debuoval v roku 2018 a dodávky sú pre zákazníkov naplánované do konca roku 2021. Hovorí sa, že stroj plný uhlíkových vlákien s výkonom 1914 koní dosiahne zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 1,85 s. A rýchlosť 300 km/h dosiahne za neskutočných 11,8 sekundy. Jeho 120kWh batéria sľubuje viac ako 640 kilometrov medzi nabitiami, čo je číslo takmer rovnako pútavé ako cena vozidla atakujúca 2,3 milióna eur.

Rimac C Two

POKRAČOVANIE NA ĎALŠEJ STRANE

1. Aspark Owl

Rodiaca sa japonská spoločnosť na výrobu elektrických automobilov nestrácala čas a hneď sa prihlásila do boja o titul „najrýchlejšieho automobilu na svete“. Aspark Owl je poháňaný štyrmi elektromotormi s ohromujúcim kombinovaným výkonom 1985 koní. Owl už za 1,72 sekundy dosiahol z 100 km za hodinu. Jeho tvorcovia počítajú s tým, že je tu potenciál na oholenie ďalších desatín z tohto neuveriteľného čísla. Najvyššia rýchlosť je údajne 400 km/h, zatiaľ čo špeciálne vyvinutá batéria s výkonom 64 kWh poskytuje dojazd 450 kilometrov. Aspark plánuje postaviť iba 50 exemplárov “Sovy”, z ktorých každý má cenu takmer 3 milióny eur.

Aspark Owl

Elektromobily už čím ďalej tým viac zapĺňajú cesty a prinášajú do aktuálneho sveta trend, ktorému sa pravdepodobne nevyhneme. Síce nám neponúknu tak krásny zvuk ako klasická V8, ale jednoznačne budú lámať rýchlostné rekordy na cestách. Teda minimálne tie elektromobily, ktoré boli spomenuté v tejto TOP desiatke.

Exit mobile version