startstop

Rebríček 10 najpredávanejších áut za rok 2020. Ktoré modely to sú ?

Najpredávanejšie autá v roku 2020 ovládla jedna automobilka: kým predaje v dôsledku koronavírusu klesali, Toyota dokázala predať viac ako rok predtým.

Rok 2020 bol v dôsledku pandémie nového koronavírusu náročný aj pre automobilky. Na takúto bezprecedentnú situáciu v modernej histórii ľudstva (rozumej po 2. svetovej vojne) nebol pripravený nikto a výnimkou neboli ani automobilky. V dôsledku izolácie ľudí a karantén dochádzalo postupne k prerušeniu dodávateľských reťazcov, čo viedlo k prerušovaniu výroby, zatváraní dílerstiev, či obavám verejnosti z budúcnosti. Tieto negatíva sa preto nevyhnutne museli prejaviť aj na ekonomike a dokazujú to aj najpredávanejšie autá za uplynulý rok 2020. Rebríček zostavili novinári z magazínu Autocar. Za pozornosť stojí fakt, že kým globálne predaje áut klesali, v rebríčku sa našli aj modely, ktoré si oproti roku 2019 prilepšili.

10. Toyota Camry

Počet predaných kusov: 592 648

Toyota Camry je predajným hitom v segmente strednej triedy najmä v Spojených štátoch. Napriek povesti nepriestrelnej spoľahlivosti sa v roku 2019 predaje mierne prepadli, no stále to stačilo na 10. miesto.

9. Volkswagen Tiguan

Počet predaných kusov: 607 121

Jediný zástupca európskych automobiliek, Volkswagen Tiguan, sa umiestnil s počtom predaných kusov jemne nad 600-tisíc na 9. mieste. Nie zlé, no oproti japonskej konkurencii v segmente zaostáva o desiatky až stovky tisíc predajov.

POKRAČOVANIE NA ĎALŠEJ STRANE

8. RAM Pickup

Počet predaných kusov: 631 445

Popularitu pickupov v Severnej Amerike vyzdvihuje fakt, že v tomto rebríčku sa nachádzajú hneď tri. Titul 8. celkovo najpredávanejšieho auta patrí pickupu z dielne RAM-u (pozor, už nejaký ten rok to nie je Dodge), ktorý na priamu konkurenciu stráca len 12-tisíc predaných kusov.

7. Chevrolet Silverado
Počet predaných kusov: 643 848

O priečku vyššie sa v rebríčku preto umiestnil Chevrolet Silverado. Záujem o pickupy je v Spojených štátoch a Kanade obrovský aj napriek pandémii, no v roku 2021 sa očakáva výraznejší prepad. Dôvodom sú najmä viaznuce dodávky polovodičov v automobilovom priemysle.

POKRAČOVANIE NA ĎALŠEJ STRANE

6. Nissan Sylphy
Počet predaných kusov: 674 663

Šieste miesto patrí Nissanu Sylphy, ktorý je pre Európanov jednou veľkou neznámou. Sedan z dielne Nissanu je totiž určený primárne pre čínsky trh, kde sa predalo viac ako 80% všetkých vyrobených kusov.

5. Honda Civic
Počet predaných kusov: 697 945

Piata priečka patrí Honde Civic, pre ktorú sa v roku 2020 rozhodlo takmer 700-tisíc zákazníkov. Za jej predajný úspech môže okrem iného aj fakt, že sa predáva takmer na všetkých trhoch sveta, no ani to ju neochránilo pred prepadom o pár percent oproti roku 2019.

POKRAČOVANIE NA ĎALŠEJ STRANE

4. Honda CR-V
Počet predaných kusov: 736 980

Kedysi celosvetovo najpredávanejšie SUV sa v roku 2020 prepadlo na štvrtú priečku. Oproti roku 2019 predaje poklesli o 13 %, no na druhej strane oproti konkurentovi z nemeckého Wolfsburgu ide o pomerne stále veľký odstup.

3. Ford série F
Počet predaných kusov: 936 084

Tretím najpredávanejším autom je absolútne najpredávanejší pickup na severoamerickom trhu s dlhou históriou – Ford série F. Hoci našincovi je toto auto neznáme, v Amerike je prakticky nemožné toto auto nestretnúť na ceste. Koronavírus sa prejavil aj v tomto segmente, keďže v roku 2019 sa pre pickup od Fordu rozhodlo vyše milióna zákazníkov.

 

POKRAČOVANIE NA ĎALŠEJ STRANE

2. Toyota RAV4
Počet predaných kusov: 995 762

Druhé miesto patrí populárnemu japonskému SUV. Toyota RAV4 si ako jedna z mála aut v tomto rebríčku oproti roku 2019 prilepšila – celkovo sa pre ňu rozhodlo približne o 30-tisíc viac zákazníkov.

1. Toyota Corolla
Počet predaných kusov: 1 134 262

Absoltúne najúspešnejší predajný hit roku 2020 v automobilovom svete je Toyota Corolla. Hoci predaje oproti predchádzajúcemu obdobiu klesli o 11 %, v absolútnych číslach sa pre model rozhodlo vyše 1,1 miliónov vozidiel. Ide tak o jediné auto, ktoré v roku 2020 prekonalo hranicu milióna predaných kusov.

Exit mobile version