startstop

Heineken predstavil autonómne vozidlo, ktoré má zmysel!

Heineken predstavil autonómne vozidlo, ktoré má zmysel

Autonómne vozidlá sú budúcnosťou, no ešte ich čaká dlhá a tŕnistá cesta. Pivovar Heineken sa na problematiku pozrel z iného uhla pohľadu a prišiel s vlastným riešením… 

Autonómne vozidlá majú priniesť vysokú mieru bezpečnosti na cesty a úľavu od stresu dnešného uponáhľaného života. Jazda autom by sa tak mala stať relaxom. Kým sa ale dostaneme do tohto bodu, čaká nás ešte dlhá cesta – či už z pohľadu technologického vývoja, alebo aj legislatívy. Ak predsa len dôjde k nehode s ublížením na zdraví alebo smrťou, kto bude niesť zodpovednosť? Výrobca? Majiteľ? Táto téma je však komplexná a v dnešnom článku sa pozrieme na inovatívne využitie autonómnej jazdy od holandského pivovaru Heineken. Malý robot sa volá Heineken Beer Outdoor Transporter (B.O.T.) a jeho názov hovorí sám za seba.

Studené pivo kdekoľvek a kedykoľvek

B.O.T. je v podstate malá pojazdná chladnička, ktorá vďaka implementácii autonómnej technológie dokáže prenasledovať svojho majiteľa kamkoľvek pôjde. Vďaka tomu si tak môžete vychutnať studené pivo (alebo iný nápoj) v akomkoľvek čase.

Heineken predstavil autonómne vozidlo, ktoré má zmysel

Autonómna minichladnička má celkovo 6 kolies: dve veľké vzadu a štyri menšie vpredu. V priestore sa orientuje pomocou viacerých senzorov a celkovú kapacitu “batožiného priestoru” má na 12 plechoviek piva a, samozrejme, ľad.

To je ale všetko, čo k novinke vieme. Heineken je totiž v tejto fáze pomerne skúpy na detaily a prezradil len toľko, že okrem prenasledovania majiteľa dokáže reagovať aj na hlasové povely, a teda prísť na zavolanie, a vďaka zabudovanému reproduktoru na ne aj odpovedať. Pohybovať sa má po rôznych povrchoch a vďaka senzorom sa dokáže vyhýbať prekážkam.

Podľa dostupných informácií sa ale masová výroba autonómnej minichladničky nechystá – Heineken vyrobí len 20 kusov, ktoré slúžia ako ceny v súťaži pre zákazníkov v Spojených štátoch. Ktovie, možno sa B.O.T. stretne s takým úspechom, že Heineken jednoducho neodolá a nasadí masovú výrobu. 🙂

Pre lepšiu predstavivosť si pozrite oficiálne video.

Exit mobile version