startstop

Taliani predstavujú Lamborghini Aventador LP780-4 Ultimae: ultimátny stroj

Posledná verzia populárneho Lamborghini Aventador bude „one of a kind“. Môžeme sa tešiť ako na coupé verziu, tak aj na otvorenú, bez strechy.

Talianska automobilka predstavuje limitovanú verziu Ultimae a táto verzia bude uzatvárať modelu Aventador. Lamborghini Aventador je na svete už dlhých desať rokov, od roku 2011. Išlo o nástupcu Murcielága, ktoré bolo najpredávanejším automobilom značky s V12 pod kapotou. Po piatich rokoch bolo coupé aj roadster modernizované, s dodatkom S. Neskôr prišiel vyladený Aventador SVJ. Ako sme pred pár rokmi uviedli, SVJ bolo istý čas najrýchlejším autom na nemeckom Nürburgringu. Išlo o náhradu populárneho modelu SV. Technologický základ Aventadoru využili aj modely ako Centario a Veneno.

Späť však k rozlúčkovej verzii Lamborghini Aventador LP780-4 Ultimae. Táto limitovaná verzia má kombinovať Aventador S a supervlastnosti SVJ. Talianska automobilka tento model označuje ako posledný svojho druhu, nakoľko nástupca Aventadora bude vozidlo s elektrickým pohonom, respektíve s mild-hybridným pohonom. Nástupca Aventadoru má prísť v roku 2023 a vidlicový dvanásťvalec má dopĺňať elektromotor. Verzia Ultimae tak bude starý poctivý dvanásťvalec.

Pod kapotou Aventadoru LP780-4 Ultimae môžeme teda očakávať atmosférický dvanásťvalcový motor s objemom 6,5-litra s maximálnym výkonom 574 kW / 780 koní. V porovnaní s verziou S má o 40 koní viac a oproti verzii SVJ je to o 10 koní viac. Samozrejmosťou je prenos výkonu na všetky štyri kolesá prostredníctvom sedemstupňovej sekvenčnej prevodovky. Z pokoja na 100 km/h Ultimae zrýchli v priebehu 2,8 sekundy a maximálka sa zastaví na 355 km/h.

Lepšiu technológiu dopĺňa atraktívny vzhľad. Ten má na starosti aj aerodynamiku a prítlak. Špecifickým je predný nárazník a zadné aktívne krídlo. Samozrejme jeho poloha sa mení v závislosti od potreby v troch pozíciách. Nastavenia aktívneho krídla je na základe jazdných režimov Strada, Sport a Corsa. Individuálne nastavenie je v „sekcii“ Ego. Chýbať nebude ani natáčanie zadnej nápravy.

Lamborghini Aventador LP780-4 Ultimae bude dostupné ako coupé, takisto aj ako roadster, no vyrobených bude iba 350 kusov vo verzii coupé a 250 kusov roadsterov. Nezabúdajme na možnosť osobnej personalizácie a širokej farebnej palety, kde si svoje Lambo budete môcť prispôsobiť podľa seba.

https://www.youtube.com/watch?v=Ir7dFd9Oflw

Exit mobile version