startstop

Automobilka Rolls Royce pripravuje svoj prvý plne elektrický model! Jazdiť po cestách bude už v roku 2023

Spoločnosť Rolls-Royce Motor Cars zverejnila informácie o pripravovanom čisto elektrickom modely a v najbližšej dobe začnú aj jej cestné skúšky. Celosvetové testovanie modelu bude spočívať v dĺžke 2,5 milióna kilometrov.

Pomaly ale isto sa pripravuje na elektrifikáciu aj značka Rolls-Royce. Do roku 2030 plánuje ponúkať čisto elektrické vozidlá. Prvý elektrický model dostal označenie Spectre a je postavený na vlastnej architektúre Rolls-Royce s priestorovým rámom.

Toto je najvýznamnejší dátum v histórii Rolls-Royce Motor Cars od 4. mája 1904. V uvedený deň sa prvýkrát stretli naši otcovia-zakladatelia Charles Rolls a Sir Henry Royce, ktorí sa dohodli, že vytvoria, „najlepší automobil na svete“, opísal model Spectre sám Torsten Müller-Ötvös, generálny riaditeľ Rolls-Royce Motor Cars.

“Títo dvaja priekopníci s využitím najprogresívnejších technológií svojej doby a uplatnením vlastného pozoruhodného konštrukčného umu dokázali posunúť úroveň prvých automobilov so spaľovacím motorom. Vtedy ešte hlučných, nepohodlných a primitívnych dopravných prostriedkov, čím nastolili úplne nové porovnávacie meradlo distingovanosti.”

Nimi vytvorené vozidlá priniesli svetu zážitok nefalšovaného luxusu a zabezpečili značke Rolls-Royce vrcholné postavenie, ktoré pretrváva až do dnešných dní. O 117 rokov neskôr automobilka Rolls-Royce oznamuje, že sa chystá začať program cestného testovania nového mimoriadneho vozidla. Nejde o prototyp ale o reálny model, ktorý bude testovaný na verejných komunikáciách. Aby si klienti mohli počas posledného štvrťroka 2023 prevziať prvé exempláre.

Už v minulosti sa u automobilky objavila elektrifikácia..

A však využitie elektromotorov nie je pre Rolls-Royce až tak veľkou novinkou. Sir Henry Royce bol totiž fascinovaný všetkými elektrifikovanými produktami a pričom jeho prvý podnik F. H. Royce and Company vyrábal dynamá, elektromotory pre žeriavy a patentované bajonetové objímky žiaroviek. Písal sa rok 1900 keď si v apríli Charles Rolls vyskúšal jeden z prvých elektromotorov s názvom Columbia a vyhlásil, že elektrický pohon je ideálnou voľbou. V roku 2011 odhalila automobilka prvý plne funkčný Phantom s čisto elektrickým pohonom a označením 102EX. V roku 2016 nasledoval tiež čisto elektrický model 103EX. Tieto mimoriadne výtvory vyvolali u zákazníkov ohromnú vlnu záujmu o technológiu elektrického pohonu.

Počas posledného desaťročia som bol opakovane dotazovaný: „Kedy bude Rolls-Royce poháňaný elektrinou?“ a „Kedy začnete vyrábať prvý elektromobil?“ “Odpovedal som jednoznačný prísľubom: „Rolls-Royce bude elektrický od tohto desaťročia.„ Dnes vidíte, že držím slovo,” dodal generálny riaditeľ Torsten Müller-Ötvös.

Čo sa týka testovania plne elektrického modelu, absolvujú 2,5 milióna kilometrov – zodpovedajúcich viac ako 400 rokom typického používania vozidla Rolls-Royce. Spectre je  v podstate živým naplnením proroctva Charlesa Rollsa. Viac informácií k modelu zatiaľ automobilka nezverejnila, ostáva nám len čakať a nechať sa prekvapiť, čo dokáže spojenie luxusu a elektriky.

Exit mobile version