startstop

Nový Jeep Grand Cherokee bol oficiálne predstavený! Čo prináša piata generácia ?

Do sveta moderných SUV prichádza v poradí už piata generácia Grand Cherokee. Prvá generácia sa svetu ukázala v roku 1993. Už v tom čase boli SUV zamerané aj na rodinné účely. Nový Jeep so sebou prináša okrem toho aj modernú technológiu a už 7 miest na sedenie.

Modelová rada Grand Cherokee je stále jedným z najúspešnejších modelov automobilky. Dokonca aj najpredávanejším SUV na svete a získal aj mnoho ocenení. Práve preto si dal Jeep skutočne záležať, aby vytvorili novú generáciu najviac vyspelejšou a najviac luxusnejšou v histórii Grand Cherokee. Jasným dôkazom toho, že Grand Cherokee je úspešným modelom značky naznačuje aj to, že počas rokov sa po celom svete predalo viac než 7 miliónov kusov.

Samozrejme okrem nového a moderného dizajnu prináša aj novú konštrukciu. Grand Cherokee sa preslávil hlavne svojimi terénnymi schopnosťami. Pri novej generácie taktiež nechýba nezávislé zavesenie na obidvoch nápravách a tiež aj dostupné verzie systému 4×4 Quadra Trac I, Quadra Trac II a Quadra Drive II. Každopádne však bude disponovať elektronickým zadným diferenciálom a s obmedzenou svornosťou. Čo sa týka podvozku za príplatok je vzduchové odpruženie Quadra-Lift, ktorá dosahuje svetlú výšku 28,7 cm.  Vzduchovým podvozok dokáže ak je to potrebné „odpojiť“ stabilizátory pre dosiahnutie lepšej trakcie v náročnejšom teréne. Nový Grand Cherokee sa dokonca zúčastnil testovania v rôznych destináciách a podmienkach. Napríklad v Austrálii, v piesočných oblastiach, v polárnych oblastiach Kanady a Švédska, a nakoniec aj v púšti mesta Moab v štáte Utah.

 

Motorizácie

Prvýkrát model Grand Cherokee dostal elektrický pohon, ktorý bude označovaný ako 4xe. Tým pádom nebude chýbať ani pohon všetkých kolies v elektrickom režime na dojazd 40 km aj v teréne. Celkovo dojazd by mal dosahovať 712km. V benzínovej ponuke budú k dispozícií aj ostrejšie verzie ako je 5,7l Hemi s výkonom 360 koní alebo 3,6l s výkonom 260 koní. Na európsky trh však zavítajú aj naftové motorizácie, ktoré budú u nás pravdepodobne obľúbenejšie. Jeep plánuje do roku 2025 ponúkať vozidlá s nulovými emisiami vo všetkých segmentoch. Všetky spomenuté verzie nového Grand Cherokee sa vyrábajú už v novej továrni Mack Avenue v Detroite, do ktorej automobilka investovala nemalú sumu a to 2,5 miliardy dolárov

Luxusný interiér

Nový viac prepracovaný interiér s najmodernejšími technológiami k veľkému robustnému SUV skutočne pristane. Do interiéru sa nasťahovala veľká obrazovka infotainmentu a na stredovej konzole bude mať k dispozícii displej aj spolujazdec. Ďalšie dve obrazovky môžeme nájsť aj v zadnej časti vozidla pre cestujúcich vzadu. Automobilka tvrdí, že nový palubný systém Uconnect 5 je až päťkrát rýchlejší ako v prípade predchodcu. Každopádne brali ohľad aj na bezpečnosť. Bezpečnostných funkcií je až 110 spolu s 360stupňovou  kamerou a systémom nočného videnia. Môžeme teda povedať, že nová generácia Grand Cherokee je technologicky najvyspelejšia v histórii.

 

Presná cena zatiaľ nie je jasná. Podľa informácií by však cena mala štartovať na 35 tisícoch dolárov. V Amerike sa dostane do predaja pravdepodobne ešte ku koncu tohto roka. Zbytok sveta si bude musieť počkať na začiatok roku 2022.

Exit mobile version