startstop

Apple chce v aute cez CarPlay ovládať takmer všetko. Automobilky to odmietajú

Spoločnosť Apple spustila službu CarPlay v roku 2014 a platforma sa rýchlo stala veľmi populárnou. O pár rokov neskôr sa teda dočká aj nového vylepšenia. Čo všetko budeme môcť ovládať prostredníctvom služby?!

Cieľom nového projektu je rozšíriť dosah CarPlay vo vozidle. Podľa informácií sa v súčasnosti pracuje na takzvanom IronHeart, ktoré je stále v ranom štádiu vývoja. Nakoniec by si vyžiadalo spoluprácu od výrobcov automobilov. Táto nová aplikácia bude môcť využívať funkcie vo vozidle, ako je napríklad kúrenie, klimatizácia, vyhrievanie sedadiel a tachometer

IronHeart bude údajne založený na Apple CarPlay a však posunie možnosti platformy o level vyššie. Ak budú výrobcovia automobilov spolupracovať, bude mať technik prístup aj k rôznym senzorom, ktoré získavajú údaje o vnútornej a vonkajšej teplote, rýchlosti ventilátora a nastaveniach systému odmrazovača, audio systému a k mnohým ďalším. Ide v podstate o to, že prístup ku všetkým týmto ovládacím prvkom umožní spoločnosti Apple upgradovať CarPlay, ktoré dokáže ovládať prakticky všetky funkcie v aute. Tiež by mohli byť predstavené nové druhy aplikácií alebo vylepšenia existujúcich funkcií.

CarPlay

Hlavnou motiváciou projektu je, že mnohí používatelia sa sťažujú na to, že musia vypnúť CarPlay a následne sa vrátiť k informačnému systému vozidla. Až potom majú možnosť ovládať napríklad funkcie ako klimatizácia a vyhrievanie sedadiel. Na základe toho môžeme povedať, že nové vylepšenie bude mať zmysel a umožní používateľom jednoduchšie ovládanie. 

Jedným z kľúčových bodov, ktoré počas vývojového procesu vyžadujú väčšiu podporu, sú vzťahy spoločnosti Apple s výrobcami automobilov. U výrobcov je skôr nepravdepodobné, že by technologickému gigantu poskytli plný prístup ku kľúčovým funkciám. A však informácie zatiaľ nie sú celkom oficiálne a nie je jasný ani presný dátum príchodu nového projektu. 

Exit mobile version