startstop

Nasledujúci Nissan Micra bude elektromobil! Doraziť môže už v roku 2024

PARIS, France – Nissan today announced an all-new compact electric vehicle coming to European markets.

Aliancia Renault, Nissan a Mitsubishi v priebehu nasledujúcich piatich rokov investujú do rozvoja elektromobility 23 miliárd eur. V rámci tejto spolupráce môžeme vidieť prvé obrázky elektrického nástupcu Nissanu Micra. Do sériovej podoby sa môže dostať už v roku 2024.

V rámci tejto aliancie budú značky spoločne vyvíjať platformy, komponenty a pohony, aby dokázali udržať krok s konkurenciou. V časovom horizonte piatich rokov sa tak na cesty dostane až 35 rôznych elektromobilov, ktoré budú zdieľať spoločnú stratégiu a zvýšia výrobnú kapacitu batérií na 220 gigawatthodín. Jedným z týchto vozidiel je aj elektrický nástupca Nissanu Micra.

Štyri dekády.

Malý a veľmi obľúbený kompaktný hatchback Nissan Micra je s nami na trhu už 40 rokov. Za 5 generácií vystriedalo mnoho podôb, no vždy si dokázalo nájsť svoju cieľovú skupinu. Na oslavu jeho 40-tych narodenín automobilka oficiálne potvrdila, že malá Micra dostane svojho elektrického nástupcu. Teraz však nie je jasné, či si zachová označenie Micra alebo svoju elektrifikovanú púť začne s novým menom. Čo sa dizajnu týka, Nissan sa vidal retro cestou po vzore Renaultu s jeho obnoveným modelom 5. Nissan však namiesto hranatých tvarov zvolil oblejšie, s ktorými Micra zaznamenala svoje najväčšie úspechy. Na prvý pohľad dominantné predné LED svetlá môžu v človeku evokovať až podobnosť s automobilkou MINI.

Zdieľaná platforma.

Ako sme už spomínali, novinka bude stáť na zdieľanej platforme CMF B-EV, ktorá sa má sériovej výroby dočkať v roku 2024. Podľa toho sa dá teda očakávať aj príchod novinky v tomto roku. Elektrický nástupca Nissanu Micra nebude jediný. Spolu s ním sa máme dočkať aj oživeného modelu Renault 5, taktiež s čisto elektrickým pohonom. Podľa automobilky táto architektúra pojme batérie, ktoré súrodencom poskytnú dojazd 400 kilometrov. O použitej technike žiaľ zatiaľ nemáme bližšie informácie, takmer s určitosťou však vieme povedať, že budú do veľkej miery totožné. S vysokou pravdepodobnosťou môžeme očakávať podobný mestský elektromobil postavený na tejto platforme aj z dielne Mitsubishi. Aliancia má vysoké ambície, a to predať až 250 000 týchto elektromobilov.

Exit mobile version