Domov News Škoda ako prvá Európska automobilka reaguje na aktuálny vojenský konflikt

Škoda ako prvá Európska automobilka reaguje na aktuálny vojenský konflikt

Dňa 24.02.2022 nás všetkých zasiahla informácia o vojenskom útoku Ruska na Ukrajinu. Okrem humanitárnej krízy nás čakajú aj ekonomické dôsledky, ktorým sa nevyhne ani automobilový priemysel. Práve Česká automobilka Škoda, ako prvá zverejnila svoje stanovisko. Čo nás bude čakať?

V súčasnosti sa svet spamätáva z rozsiahlych škôd ktoré napáchala pandémia, bohužiaľ sa priamo dotýkajú aj motoristického sveta. Kríza polovodičov a de facto všetkých zložitejších súčastí vozidiel, nielen že zvýšila ich cenu, ale aj natiahla čakacie lehoty.

Aktuálne sa európsky zákazníci musia zmieriť s niekoľkomesačnými dodacími lehotami. V prípade niektorých modelov, táto doba prekračuje aj hranicu jedného roka.

Vojna na Ukrajine znamená vážny problém

Ruská agresia voči Ukrajine vyvrcholila až k vojenskému konfliktu a dnes už s istotou môžeme povedať že zasiahne aj automobilový priemysel. Otázkou ostáva, v akom rozsahu?

Ku konfliktu sa ako prvá z európskych automobiliek vyjadrila práve Škoda, ktorá má svojich zamestnancov tak v Rusku ako aj na Ukrajine. Automobilka má niekoľko výrobných závodov priamo v Rusku, jeden sa nachádza v meste Nižný Novogrod, neďaleko Moskvy. Na Ukrajine, v Solomonove má Škoda montážny závod, Evrocar.

„Spoločnosť ŠKODA AUTO prijala správu o ruskom útoku na Ukrajinu s veľkými obavami a znepokojením. Automobilka dúfa v rýchle zastavenie nepriateľských akcií a návrat k diplomacii. Sme presvedčení, že k udržateľnému riešeniu konfliktu môže dôjsť iba na základe medzinárodného práva. Veľkosť vplyvu na naše obchodné aktivity v príslušných krajinách priebežne zisťuje pracovný tím. Čo sa týka všetkej činnosti v mieste diania, je bezpečnosť a integrita našich zamestnancov našou najvyššou prioritou.“ citujeme z vyjadrenia zástupcov ŠKODA AUTO.

Zástupcovia odborov v Škoda Auto a vo Volkswagene, adresovali list vedeniu samotného koncernu skupiny Volkswagen. Predseda odborov Škoda Auto Jaroslav Povšík a zástupcovia vedenia Európskej a svetovej rady zamestnancov koncernu Volkswagen AG v liste vyjadrili obavy z ďalšieho vývoja.

Obavy majú aj o osud zamestnancov v ruských závodoch, ktoré už momentálne spadajú pod administratívu Škoda Auto.

„Se zřetelem na aktuální politickou situaci v Rusku proto v této době máme obavy především o naše kolegyně a kolegy na místě. Zaměstnance máme nejen v závodech Kaluga a Nižní Novgorod, nýbrž i v kancelářích v Moskvě a nebo v závodě MAN/Scania v Petrohradě,“ napísali v liste odborári.

Situácia môže zájsť ešte ďalej

Ekonomické sankcie voči Rusku môžu priniesť nie len problémy samotného obchodovania medzi federáciou a Európou, ale aj obmedzenie dodávok drahých kovov pre subdodávateľov automobiliek.

Napríklad košický U.S.Steel ktorý dováža železnú rudu priamo z Ukrajiny, má aktuálne zásoby len na 90 dní plánovanej výroby. Vyplýva to z vyjadrenia vedenia košického podniku.

Európa by tiež mohla uvaliť embargo na vývoz našich produktov do Ruskej federácie alebo do Bieloruska. Automobilky by tam svoje vozidlá nemohli predávať na lokálnych trhoch. K podobným sankciám pristúpilo napríklad Japonsko, ktoré obmedzilo dodávky polovodičov do Ruska.

Situáciu aj naďalej monitorujeme a o vývoji tejto krízy a jej dopadoch na automobilový priemysel vás budeme informovať.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.9 / 5. Počet hodnotení 8

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJauto.cz
Predchádzajúci článokParkovací kotúč na Slovensku, viete kedy a kde ho treba použiť?! Čo vám hrozí ak ho nemáte?
Nasledujúci článokŠkoda na americký trh nevstúpi. Nie je na to dôvod, tvrdí predstavenstvo