startstop

Kia Sportage Plug-in Hybrid – akú techniku schováva najdrahší a najvýkonnejší Sportage?

Kia Sportage PHEV

Predaj novej Kia Sportage sa pomaly rozbehol aj u nás, vozidlá čoraz častejšie vídať na cestách a už čoskoro vám prinesieme test tohto elegantného SUV. V širokom portfóliu motorizácii nám ešte chýbali detailnejšie informácie o plug-in hybride, no už aj tie automobilka zverejnila. Kia tvrdí, že plug-in hybridný Sportage bude vedieť v meste prejsť na elektrinu až 78 km.

Kia Sportage Plug-in Hybrid je vybavený 1,6-litrovým motorom T-GDi, ktorý spolupracuje s trakčným elektromotorom s permanentným magnetom s výkonom 66,9 kW a lítium-iónovou polymérovou batériou s kapacitou 13,8 kWh. Kombinovaný výkon tejto pohonnej sústavy je 265 koní a 350 Nm. Zrýchlenie z 0 na 100 km/h trvá 8,2 sekundy a maximálna rýchlosť je 191 km/h. Krútiaci moment na kolesá prenáša šesťstupňová automatická prevodovka. Palubná nabíjačka má výkon 7,2 kW.

Štvorvalcový benzínový motor 1,6 T-GDi obsahuje niekoľko opatrení navrhnutých na zabezpečenie optimálnej spotreby paliva vo všetkých prevádzkových podmienkach. Reč je o optimalizovanom procese spaľovania, technológii chladenia a opatrení na zníženie trenia, vrátane pokročilého integrovaného systému tepelného manažmentu a použitia guľôčkového ložiska s nízkym trením. Výsledkom je, že nový Sportage Plug-in Hybrid má papierovú spotrebu 1,1 l/100 km a emisie 25 g/km.

Vysokonapäťová batéria je uložená centrálne medzi nápravami, čím sa zabezpečilo vyvážené rozloženie hmotnosti a zachoval sa veľký vnútorný priestor. Základný objem batožinového priestoru je 540 litrov. Zadné sedadlá sú sklápateľné v pomere 40:20:40, po ich úplnom sklopení vznikne priestor veľký až 1 715 litrov. Štandardom budú 19-palcové zliatinové disky kolies, full-LED predné svetlá, kompletná aktívna bezpečnostná výbava (okrem systému monitorovania vozidiel v mŕtvom uhle), trojzónovaná automatická klimatizácia, 12,3-palcový dotykový displej multimediálneho systému s navigáciou, zadná parkovacia kamera a mnoho ďalšieho.

Kia Sportage Plug-in Hybrid sa bude predávať výhradne s pohonom 4×4. Na Slovensku bude dostupný vo výbavách Gold (37.870 eur), Platinum (40.690 eur) a GT-Line (43.590 eur). Objednávať sa dá už teraz, prvé vozidla by k zákazníkom mali doraziť v druhom štvrťroku 2022. Výroba bude prebiehať v slovenskom závode v Tepličke nad Váhom.

Exit mobile version