Ford sa vo vývoji neustále posúva vpred čoho dôkazom je aj ich posledný vynález ktorý zabezpečí vaše krehké cennosti.

Príroda nás nikdy neprestane udivovať a vzdelávať. Už taký obyčajný včelý úľ inšpiroval konštruktérov, aby vyvinuli „policu so štruktúrou včelích plástov“ – ľahkú, skrytú poličku v batožinovom priestore, ktorá unesie 100-násobok svojej vlastnej hmotnosti, čo predstavuje vyšší pomer pevnosti k hmotnosti, než má oceľ!

Skutočne, nastaviteľná polička má nosnosť vyše 300 kg, čo je ekvivalent troch dospelích mužov! A sama polička pritom váži menej ako 3 kg! Bola vyvinutá pre úplne nové SUV Ford EcoSport a slúži na skrytie cenností, ktoré môžu byť krehké.

„Príroda je ako jedno veľké inovačné laboratórium a od včiel, termitov až po bobry sú zvieratá tí najlepší svetoví konštruktéri,“ povedala Bettina Veithová, asistentka hlavného konštruktéra modelu Ford EcoSport. „Sila včelieho plástu bez dodatočnej hmotnosti sa už s výhodami využíva v extrémnych aplikáciách, ako sú vesmírne rakety, prúdové lietadlá a superautá, takže plásty sa stali prirodzenou voľbou pri výbere mimoriadne pevnej platformy do batožinového priestoru modelu EcoSport.“

Ako sa konštruktérom podarilo vytvoriť materiál s vyšším pomerom pevnosti k hmotnosti, než má oceľ? Vskutku zaujímavo a jednoducho! Vložili vrstvu buniek podobných plastu z recyklovaného papiera a lepidla na báze vody medzi dve vrstvy ľahkého a odolného sklolaminátu. Nízka hmotnosť vnútorného vybavenia vozidla tiež prináša okrem iného aj úžitok aj z hľadiska spotreby paliva.

Mimo konštruktérsky úspech sa Fordu darí aj v predajoch. Predaje SUV, minulí rok po prvýkrát pokorili hranicu 200 000 vozidiel. Treba spomenúť, že do konca novembra 2017 spoločnosť predala o 24% viac SUV. O 25% viac stredne velkých modelov Kuga a až o 94% viac veľkých modelov Edge!

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJFord
Predchádzajúci článokVidlicový motor – história a súčasnosť v kocke
Nasledujúci článokBratislavská novinka Audi Q8 odhalená!