startstop

Prvý pohľad na nový Ford Edge ST!

Ford Edge ST

Ford Edge ST bude prvým modelom, do ktorého vložili úplne novú osem-stupňovú prevodku so štart/stop systémom, nový športový podvozok a väčšie brzdy. Zo začiatku sa ale modelová rada ST bude predávať iba v Severnej Amerike.

Stredný crossover Ford Edge ST sa bude správať inak ako kompaktné modely, Ford však sľubuje, že pôžitok z jazdy zostáva zaistený vďaka výbave ST. Edge dostane 2.7 l Twin-turbo V6 vo verzii Ecoboost, ktorý bol už použitý v modeloch F-150 a Fusion Sport. Výkon autu chýbať nebude, už spomenutý 2.7 l Twin-turbo V6 vytiahne 335 koní. Vďaka osem-stupňovému automatu a pohonu všetkých kolies sa mestské cestovanie ale aj dlhšie trate stanú zážitkom.

Športový režim, ak sa to tak dá nazvať, sa aktivuje pomocou tlačidla ST, a ten má za úlohu znížiť odozvu škrtiacej klapky a v prípade potreby drží prevodové stupne na doraz, čo umožňuje jazdiť drzo ale neprídete o stabilitu (čo by sme u crossoveru očakávali). Nastavenie režimu “uvoľneného ESC” vo vozidle prispieva takisto k väčšej vyrovnanosti auta na vozovke, a podľa inžinierov touto funkciou Ford rozšíri možnosti pre kontrolu stability. Bohužiaľ, režim pre drifty tu ale nenájdete.

Všetky nové modely tiež využívajú aj sadu asistenčných technológií pre vodičov, z ktorých väčšina je dnes už štandardom. Edge bude sledovať vaše slepé miesta, udrží vás v jazdnom pruhu a skontroluje premávku, pokiaľ sa rozhodnete opustiť parkovisko. Brzdový systém po zrážke je novo voliteľný, a je určený na automatické zastavenie vozidla po počiatočnom náraze.

Ford navyše myslí aj na ľudí, ktorý chcú zostať stále “online”. Vstavaný modem poskytne Wi-Fi až pre 10 zariadení a tie môžu zostať pripojené až do vzdialenosti 15 metrov. V tomto modeli Ford tiež integroval Amazon Cloud Alex – hlasovú službu Sync 3, čo znamená, že auto vám porozumie a pochopí aj slangovú reč (to ale platí iba pre americký trh).

Aby všetci vedeli, aké nebezpečné zviera toto auto je, sú na aute 21-palcové disky špecifické pre ST sériu a niektoré body na karosérii nesú červené logo ST (na čo sme už zvyknutí z predošlého modelu ST Line). Aj keď nie je zatiaľ potvrdená konečná suma, Edge by nemal stáť viac ako 35 000 €. Nepochybne sa dozvieme viac budúci týždeň, pretože sa blíži medzinárodná autoshow v Detroite.

Exit mobile version