Domov News Ceny zberateľských áut lámu v aukciách všetky rekordy: milióny eur lietajú vzduchom...

Ceny zberateľských áut lámu v aukciách všetky rekordy: milióny eur lietajú vzduchom ako centy!

Ferrari za 5,15 milióna eur, Mercedes za 135 miliónov eur. Tento rok si aukčné spoločnosti mädlia ruky. Záujem nadšencov do áut neutícha, naopak, za niektoré špeciálne autá sú ochotní zaplatiť obrovskú hromadu peňazí.

V máji pútalo pozornosť Ferrari LaFerrari Aperta s nájazdom nižším než 300 km, ktoré sa v online aukcii portálu Bring a Trailer predalo za 5,15 milióna eur. Pôvodná cena nového automobilu pritom bola len 1,35 milióna eur. Ferrari v roku 2016 vyrobilo len 210 kusov týchto vzácnych hybridov. Technické parametre vyrážajú dych – celkový výkon 963 koní, zrýchlenie z 0 na 100 km/h pod 3 sekundy a maximálka 350 km/h. Táto cena sa však v kontexte ostatných dražieb javí ako celkom výhodná.

V roku 2016 sa Ferrari LaFerrari s poradovým číslom 500. vydražilo za 7 miliónov dolárov (6,71 mil. eur) a stalo sa najdrahším automobilom vyrobeným v 21. storočí. O necelý rok neskôr, v septembri 2017, sa verzia LaFerrari Aperta vydražila za rovných 10 miliónov dolárov (9,59 mil. eur) a titul najdrahšieho auta si vzala na svoje plecia. Je teda evidentné, že majitelia ostatných kusov sa môžu tešiť na krásne zhodnotenie svojej investície.

Poznáme najdrahšie auto na svete?

Minulý týždeň zaujala taktiež špekulácia britskej spoločnosti Hagerty UK, špecialistu na poisťovanie veteránov a historických vozidiel. Z viacerých zdrojov sa k nej dostala informácia, že Mercedes údajne vo svojom múzeu v Stuttgarte zorganizoval tajnú súkromnú aukciu. Na nej za 135 miliónov eur previedol vlastníctvo jedného z dvoch vyrobených kusov modelu 300 SLR Uhlenhaut. Automobil s vidlicovým osemvalcom s výkonom 302 koní a najvyššou rýchlosťou 290 km/h mal pretekať na svetových okruhoch, ale po tragickej havárii Mercedesu na Le Mans v roku 1955 sa Nemci rozhodli odísť zo sveta motoršportu, no zachovali sa dva automobily, ktoré boli vyvíjané pre nasledujúcu sezónu. Na jednom z nich neskôr pravidelne jazdil vtedajší riaditeľ testovacieho oddelenia Rudolf Uhlenhaut. Mercedes aukciu zatiaľ oficiálne nepotvrdil. Titul oficiálne najdrahšieho auta na planéte tak stále drží Ferrari 250 GTO. To sa v roku 2018 predalo za 70 miliónov dolárov (67,16 mil. eur).

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokVodiči pozor, pripravte si pevné nervy. Cez víkend sa opäť začína rekonštrukcia mosta v Lamači
Nasledujúci článokFacelift BMW radu 3 oficiálne: refreš dizajnu, Curved Display a automat štandardne pre všetky modely