startstop

Nová Škoda Fabia – zatiaľ iba skica, v Ženeve realita

Škoda Fabia v roku 2018 získa nový vzhľad a vylepšený model bude predstavený na Ženevskom autosalóne v marci.

Aktuálny model, ktorý bol v Švajčiarsku predstavený už pred štyrmi rokmi, so sebou prinesie mierne štýlové vylepšenia, ako dokazuje dizajnový náčrt ktorý uverejnila Škoda.

Prvý krát budú k dispozícii koncové svetlá s LED diódami, aj keď budú pravdepodobne vyhradené len pre modely s vyššou špecifikáciou (napr. Monte Carlo). Zrejme dostanú podobný tvar a nie ako kontroverzné rozdelené svetlomety Octavie. Nový vzhľad dostane aj maska chladiča.

Skica interiéru však chýba, a tak zatiaľ nevieme povedať, ako veľmi sa zmení prístrojová doska, infotainment (ktorý doteraz používa klasické tlačidlá), či klimatizácia, ktorá je už roky iba jednozónová.

V novej Škoda Fabia sa určite predstavia aj ďalšie prvky z radu ,,Simply Clever“ – doteraz to boli vychytávky ako držiak parkovacích lístkov na čelnom skle alebo držiak pohárov, ktorého cieľom je umožniť jednostranné otváranie fliaš.

Zmeny sa udejú aj v priestore pod kapotou. S troj-valcom 1.4 TDI sa napríklad už do budúcna nepočíta. 1.0 TSI sa bude aj naďalej ponúkať v dvoch prevedeniach a ten silnejší by mohol dostať 85 kW ako to je v Octavii. Síce ešte nie je známe, či sa nový motor 1.5 TSI dostane do auta, ale Volkswagen Polo a SEAT Ibiza už túto možnosť ponúkajú. Tiež je ale možné, že k výmene agregátu príde až okolo roku 2020 pri zrode novej generácie.

Obľúbenosť tohto modelu dokazujú 4 milióny predaných exemplárov od roku 1999, z čoho ,,iba” tretiu generáciu zvolilo viac ako 500 000 zákazníkov. Najlepšie sa predáva na Slovensku, v Poľsku a pravdaže v rodnej Českej republike.

Exit mobile version