startstop

Hyundai IONIQ 6 oficiálne odhalený – nič podobné tu ešte nebolo

Najväčšou novinkou automobilky Hyundai v tomto roku je uvedenie elektromobilu IONIQ 6. Dizajn produkčného modelu odvodeného od konceptu Prophecy je už známy.

Hyundai IONIQ 6 opisuje ako elektrifikovaný streamliner. Je aerodynamicky tvarovaný a inovatívne využíva udržateľné materiály. Vyznačuje sa jednoduchými líniami a čistou aerodynamickou formou, ktorú dizajnéri Hyundai označujú ako Emotional Efficiency. Dizajn bol od začiatku zameraný na cestujúcich, pričom vnútorný priestor sa vyvíjal súčasne s vonkajšou formou. Snahou bolo priniesť optimalizáciu vnútorného priestoru, jeho natiahnutie vpredu aj vzadu. Výsledkom je aerodynamická silueta streamlinera a priestranný interiér.

Aerodynamika na prvom mieste

IONIQ 6 má mimoriadne nízky koeficient odporu vzduchu, len 0,21. Pomáha mu k tomu nízka predná časť, aktívne vzduchové klapky vpredu, zmenšenie vzdialenosti medzi kolesami a voliteľné úzke digitálne bočné zrkadlá. Ďalšou aerodynamickou podporou je  zadný spojler inšpirovaný eliptickým krídlom s konštrukciou v štýle člna. Podvozok je úplne zakrytý, používa deflektory a medzery medzi podbehmi kolies sú zmenšené na minimum. 

IONIQ 6 na rôznych miestach po celej karosérii disponuje viac ako 700 parametrickými pixelmi. Môžeme ich nájsť na predných aj zadných svetlometoch, predných senzoroch, pri vetracích otvoroch a aj ako indikátor stredovej konzoly. Na prednej a zadnej časti je aplikovaný novonavrhnutý znak Hyundai „H“.

Veľký vnútorný priestor

Elektrická modulárna platforma E-GMP umožnila konštruktérom vytvoriť úplne rovnú podlahu, a teda aj optimálny priestor pre nohy. Modulárna palubná doska s dotykovou obrazovkou integruje 12-palcový displej infotainmentu a 12-palcový digitálny prístrojový panel. Stredová konzola poskytuje veľkorysý úložný priestor. 4-bodové interaktívne pixelové svetlá na volante umožňujú jednoduchú komunikáciu medzi vodičom a vozidlom. Ambientné podsvietenie ponúkne až  64 farieb a 6 dvojfarebných tém. Režim Speed ​​Sync Lighting pridá emócie k zážitku z jazdy zmenou jasu vnútorného osvetlenia v závislosti od rýchlosti auta. 

Ekologické materiály

Odstránenie tlačidiel z predných dverí poskytlo viac voľného priestoru a viac úložného priestoru. Interiér obsahuje hneď niekoľko častí vyrobených z udržateľných materiálov a farieb. V závislosti od úrovne výbavy medzi ne patrí ekologická koža (sedadlá), recyklovaná PET tkanina (sedadlá), bio TPO koža (palubná doska), bio PET tkanina (strop), bio farba získaná z rastlinných olejov (dvere) či koberček z recyklovaných rybárskych sietí.

Podrobnejšie technické údaje o pohone, dojazde, dynamike a tiež informácie o výbave a technológiách zverejní Hyundai v júli.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=lr2n9aHushQ]

 

Exit mobile version