startstop

Trvalo to, no predsa. BMW M3 Touring je skutočnosťou

Konečne sme sa dočkali. Po dlhých rokoch snaženia sa prišla Mníchovská automobilka s ostrým kombíkom v podobe M3 Touring.

Prvý zrod myšlienky urobiť z populárneho ostrého coupé M3 prišiel už v generácií E46. Čo už je nejaké to desaťročie späť. Veľký ošiaľ spôsobila aj kombi verzia M5 generácie E60 po ktorej sa doslova zaprášilo a niektoré kúsky viete nájsť aj na zahraničných weboch, no tie si stále držia svoju cenu. V najnovšom modelovom roku sa však oficiálne a vôbec historicky prvý raz svetu predstavuje M3 vo verzii Touring a hneď aj ako verzia Competition.

O ostrej verzii kombíku s dodatkom M sa špekulovalo už dávno a BMW si nemohlo jeho vydanie načasovať lepšie, než pri oslavách ich 50-teho výročia divízie M. Maskovaných prototypov bolo už dosť a oficiálne sa vozidlo predstavilo teraz. Úpenlivé čakanie je u konca a my máme k dispozícií BMW M3 Touring G81.

M3 Touring bude primárne a hlavne konkurovať svojim dvom najväčším sokom, ktorými sú jednoznačne Audi RS4 Avant a Mercedes-AMG C63 4 Matic. Pod kapotou trojkovej rady „s ruksakom“ nájdeme dobre známy 3,0-litorvý radový šesťvalec s maximálnym výkonom 510 koní a krútiacim momentom 650 Nm. Nakoľko poznáme jeho primárnych konkurentov, tak s manuálnou prevodovkou sa musíte rozlúčiť.

Zo školy s deťmi bokom

Srdce M3 Touring bude spriahnuté s osemstupňovou automatickou prevodovkou a pohonom všetkých štyroch kolies xDrive. Pokiaľ však stále preferujete náhon zadných kolies, nezúfajte. V režime 4WD Sport systém uprednostňuje pohon zadnej nápravy. Po vypnutí kontroly trakcie budete môcť mať z auta „čistú zadokolku“. Jupí jééé.

Verzie kombi sú zväčša ťažšie, než ich sedanoví, prípade coupé príbuzní. Maximálna hmotnosť novej M3 je 1.940 kilogramov, no aj tak táto novinka dokáže vystreliť z pokoja na 100 km/h v priebehu 3,6 sekundy! Maximálna rýchlosť je pochopiteľne elektronicky obmedzená na 250 km/h no v prípade, ak siahnete po M Driver’s package, maximálku vám odblokujú na 280 km/h. V minulom týždni sa auto testovalo v legendárnom Zelenom pekle, kde M3 Touring dosiahla čas 7 minút a 35,06 sekundy. Vďaka svojej agilnosti dokázala prekonať aj svojho staršieho brata M5 Competition.

Ak sa konečne donadívame na predĺžený zadok s masívnym difúzorom a usadneme za volant, tak vieme, že sa nachádzame v najnovšom BMW. M3 Touring kopíruje svojich súrodencov M3 a M4. Okrem dvojrozmerných kolies (vpredu 19“ a vzadu 20“) si môžete doplatiť za karbónové brzdy, karbónové doplnky exteriéru aj interiéru, či head-up displej. Infotainment pracuje na báze najnovšieho softvéru BMW 8. Oficiálna premiéra bude na festivale rýchlosti v Goodwoode a prvé objednávky sa budú prijímať v septembri tohto roka. Prvé kusy by sa k dílerom mali dostať už v novembri.

Exit mobile version