startstop

Unikátne biele Ferrari Enzo mieri do dražby. Dokáže prekonať rekord z roku 2020?

Ferrari Enzo je jedným z najkrajších a najvzácnejších počinov talianskej automobilky so vztyčujúcim sa koňom. Na predaj však je jeden jediný kus v originálnej bielej farbe.

Roky neustále plynú a stárneme nie len my ale spolu s nami aj autá. Tie ktoré pre nás vyzerajú ako nové už teraz hlásia vek plnoletosti a niektoré aj viac. Rovnaký prípad je aj toto Ferrari Enzo. Toto originálne biele, Bianco Avus Ferrari Enzo zišlo z linky 22.mája 2003. Menej než dvadsať vozidiel bolo vyrobených v inej farbe, než je charakteristická červená.

Ak ste pamätníkmi a pozeráte autá už nejaký ten rôčik, viete že pod zadnou kapotou Enza sa nachádza 6,0-litorvý dvanásťvalec, ktorý je spriahnutý s poloautomatickou šesťstupňovou prevodovkou. Maximálny výkon tohto stroja z počiatku nového milénia je 485 kW / 651 koní a hranicu 100 km/h dokáže dosiahnuť v priebehu 3,1 sekundy.

Svet sa dá prejsť s malým nájazdom

Tak ako auto, aj jeho príbeh je naozaj zaujímavý. Prvý raz sa vozidlo objavilo vo Švajčiarsku u predajcu Symbol Automobiles. V tomto salóne ho odkúpil nemecko-švajčiarsky miliardár. Auto doslova šanoval a teda na cestách ho bolo vidno iba sporadicky. V roku 2011 sa vozidlo ocitlo v čínskom Hongkongu. Tu sa s autom taktiež nejazdilo a slúžilo výhradne na účely ukážkového charakteru, nakoľko Enzo disponovalo ľavostranným riadením, tak v Hongkongu nemohlo byť registrované.

Aktuálne sa však Enzo nachádza v Kanade. Pred presunom sa mu však podarilo získať certifikát Ferrari Classiche a prešlo samozrejme pod rukami odborníkov v hongkongskom autorizovanom servise Ferrari. Interiér je odetý do sýto červenej kože Nero. Tá je hmatateľná na palubovke, volante a pochopiteľne aj sedadlách. Kožený interiér je doplnený o karbónové doplnky.

Aj keď toto biele Enzo doslova prešlo celý svet, na tachometri svieti iba 9.605 kilometrov! Auto sa bude predávať prostredníctvom aukčného centra RM Sotheby’s a aukcia bude trvať iba 24 hodín! V roku 2020 sa iné Enzo predalo za 2.640.000 dolárov (cca 2.510.000 €), čo bolo najdrahšie vydražené auto na online portály. Uvidíme, za koľko sa predá tento unikát v inej ako červenej farbe.

Exit mobile version