startstop

Nio chce v Európe vybudovať stanice na výmenu batérii. Vyrábať sa budú v Maďarsku

Za našimi južnými hranicami vznikne závod, ktorý sa bude špecializovať na výrobu technologických elektrických produktov.

V Maďarsku má vzniknúť závod, ktorý sa bude špecializovať primárne na výrobu elektrických staníc a taktiež na výmenu batérií do elektrických vozidiel. Slúžiť bude hlavne Európanom, ktorí sa rozhodli prejsť zo spaľovacích vozidiel do elektrických.

Čínsky výrobca elektro vozidiel, Nio, plánuje v rámci svojej expanzie na starom kontinente otvoriť vôbec ich prvý závod, ktorý bude slúžiť výhradne európskym vodičom. Závod sa bude nachádzať v Pešti a za úlohu má vyvíjať a vyrábať vymeniteľné stanice na výmenu batérií, ktoré budú slúžiť vodičom po celej Európe. S podobnými výmennými „dokmi“ prišlo Nio na nedávnej prehliadke elektrických vozidiel a chcú poukázať na jednoduchosť elektrických áut.

Nio má v pláne urýchliť výstavbu staníc na výmenu batérií v Európe s cieľom rozšíriť predaj svojich elektrických vozidiel v hlavných krajinách, respektíve dominantných krajinách akými sú Švédsko, Dánsko, Nemecko, či Holandsko. Doraziť na tieto trhy má automobilka Nio v pláne už v druhom polroku.

Automobilka má v pláne na hlavných diaľničných úsekoch vybudovať výmenné stanice, kde majitelia elektromobilov budú môcť svoju prázdnu batériu odložiť a zobrať si ihneď novú, respektíve plne nabitú. Celý úkon by nemal zabrať viac ako 5 minút.

Podobnými stanicami už automobilka začala vo svojej domovine – Číne. Od roku 2018 dodnes sa takýmto spôsobom vymenilo viac ako 2 milióny batérií. Keď zoberieme do úvahy, že Nio je pomerne malá automobilka a má obmedzené ponúkané portfólio, tak výmena 2 miliónov batérií je naozaj pekné číslo a taktiež je vidieť aj to, že presne o takýto druh nabíjania majú ľudia záujem.

V minulom roku sa prvé modely značky Nio začali objavovať v Nórsku. Išlo o vlastný krok k priblíženiu sa európskemu trhu. Aktuálne majú už v Nórsku aj vlastný showroom, kde je v ponuke ich vlajková loď ES8. Do konca tohto roku má automobilka v pláne v Nórsku vybudovať 20 takýchto tipov staníc na výmenu batérií. Spolupracovať budú s jedným z ropných gigantov – Shell.

Exit mobile version