startstop

Bezdrôtové slúchadlá Philips Fidelio T1 poskytujú neuveriteľný akustický zážitok

Dnešné true wireless slúchadlá (bezdrôtové štuple) sa bez problémov vyrovnajú tým klasickým. Báť sa nemusíte ani o kvalitu zvuku, skvelým príkladom sú Fidelio T1, ktoré svojimi parametrami prekonávajú tie najlepšie slúchadlá na trhu.

Pokiaľ si v dnešnej dobe hľadáte slúchadlá, pravdepodobne skončíte pri značke, ktorej je aj váš telefón. Takmer každý hlavný výrobca mobilných telefónov už má v ponuke vlastné true wireless slúchadlá. Samsung ponúka Galaxy Buds, Apple svoje AirPods a Huawei FreeBuds. No pokiaľ hľadáte skutočný audio zážitok, je načase sa poobzerať po dedikovaných značkách výrobcov, ktorých doménou je Audio-Video segment. Veľmi ľahko narazíte na prémiových výrobcov ako Bang & Olufsen, Bowers & Wilkins či profesionálny Sennheiser. Úprimne, Philips by som tu nečakal, o to väčším prekvapením pre mňa boli slúchadlá Philips Fidelio T1.

Špičkové prevedenie

Už samotné balenie naznačuje, že ide o prémiový kúsok. Nabíjacie puzdro je vyhotovené v kvalitnom kovovom prevedení a na vrchnom kryte nájdeme kúsok poctivej kože, vďaka čomu pri rozbaľovaní ucítite vôňu podobnú ako pri nastupovaní do nového BMW. Kapacita batérie puzdra vám vystačí na 2-3 nabíjania slúchadiel, pričom samotné slúchadlá vydržia bez problémov aj dva pracovné dni. Puzdro má vstavanú podporu bezkontaktného nabíjania, ale súčasťou balenia je aj USB-C kábel a množstvo všemožných nadstavcov do uší. Vyberie si skutočne každý a okrem bežných silikónových máte k dispozícii aj penové, ktoré mi sadli asi najviac. Jedinou nevýhodou je, že sa ľahšie špinia a je potrebné neustále ich čistiť.

Slúchadlá majú relatívne zvláštny tvar, ktorý sa nemusí páčiť úplne každému. Taktiež sú podstatne väčšie a masívnejšie ako iné modely, čo je daň za nabitú techniku a dlhú výdrž batérie. V ušiach však držia výborne, a to aj pri fyzických aktivitách. Vďaka konickému tvaru ústia meniča by vás nemali tlačiť.

Pripojenie a kvalita zvuku

Prvé pripojenie k telefónu je o niečo zložitejšie ako pri slúchadlách od výrobcu. Skúšal som to na Samsung Galaxy S21 Ultra a iPhone 11. Pre inštaláciu budete potrebovať aplikáciu Philips Headphones, ktorá je veľmi jednoduchá. Jej spracovanie ma zásadným spôsobom neoslovilo, ale všetky nastavenia sú prehľadné a ľahko dostupné. Pri každom ďalšom pripojení už stačí len otvoriť puzdro, vložiť si slúchadlá do uší a pripojenie prebehne automaticky. Neočakávajte však takú integráciu ako pri slúchadlách od výrobcu. Pokiaľ chcete na slúchadlách čokoľvek nastaviť, musíte ísť cez aplikáciu Philips.

Kvalita zvuku je v prípade Philip Fidelio T1 na tej najvyššej úrovni, počúvanie hudby sa stáva skutočným zážitkom. Veď už len samotný rozsah od 7 do 40 000 Hz hovorí sám za seba, pridajme k tomu aj citlivosť na úrovni 103 dB, veľký 10mm menič a vzniká nám zariadenie s obrovským potenciálom. A to som ešte nespomenul podporu Hi-Res formátu!

Zvuk sa opisuje veľmi ťažko, treba ho zažiť, no tieto slúchadlá poskytujú neuveriteľný zážitok. Zvuk z nich je nesmierne čistý, je počuť takmer každú zložku audia. Dôraz sa kládol aj na basovú zložku, ktorá je nesmierne silná. Niekedy možno až príliš, ale všetko si viete nastaviť a prispôsobiť podľa svojich preferencií. Výšky sú čisté a podstatne detailnejšie ako pri konkurencii od výrobcov smartfónov.

Pozor na farbu

Samozrejmosťou je aj ANC (potlačenie hluku). To je možné nastaviť hneď v niekoľkých úrovniach: silné, nízke a redukcia vetra. Nechýba ani adaptívny režim. Slúchadlá je možné ovládať aj prostredníctvom dotykovej plochy na ich tele. Presnosť reakcie je dobrá a prakticky totožná ako pri konkurencii.

Pokiaľ hľadáte skutočne prémiový audio zážitok, slúchadlá Philips Fidelio T1 sú ideálnou voľbou. Ich cena sa pohybuje v závislosti od farebného vyhotovenia, pričom biele, resp. strieborné si môžete zaobstarať už od 212 €. Z akéhosi nepochopiteľného dôvodu je čierna verzia drahšia v priemere o 80 €, čo je skutočne veľký rozdiel.

Exit mobile version